Aminosyror
Proteiner är stora molekyler som består av sammanbundna aminosyror. Det finns 20 olika aminosyror som delas in i essentiella och icke-essentiella aminosyror.
Vissa aminosyror är livsnödvändiga, det vill säga essentiella. Vi måste få i oss de essentiella aminosyrorna via kosten eftersom kroppen inte kan bilda dem själva. Icke-essentiella aminosyror kan kroppen däremot bilda av andra aminosyror. Alla dessa aminosyror behövs när protein syntetiseras och därför kan brist på bara en essentiell aminosyra störa proteinsyntesen.
Aminosyror ingår i många processer
Aminosyrornas viktigaste uppgift i kroppen är att vara verksamma i musklernas och andra vävnaders strukturproteiner. Aminosyror behövs också för att transportera näringsämnen i kroppen. Dessutom deltar de i många biokemiska reaktioner som reglerar bland annat tillväxt, hormonfunktion, immunförsvar, inflammatoriska reaktioner, nervsystemets produktion av signalsubstanser och kroppens pH-värde. Brist på bara en aminosyra kan störa kroppens funktion.
Proteinernas aminosyrasekvens, struktur, tertiärstruktur och inbördes bindningar påverkar upptagningen av proteinerna, deras funktion i kroppen och hur kroppen kan tillgodogöra sig dem. Aminosyror som absorberats från kosten transporteras till levern, där de bryts ner. Utifrån kroppens behov reglerar levern mängden aminosyror som kommer ut i blodomloppet, så att de kan utnyttjas av andra vävnader. Till skillnad från kolhydrater och fetter kan kroppen inte lagra protein för senare behov. Om vi får i oss för mycket protein via kosten omvandlas det till energi eller lagras i kroppen som fett. Därför är det bäst att äta lagom mycket protein med jämna mellanrum, helst vid varje måltid.