Bra och dåligt socker
Vilket socker och andra sötningsmedel som man ska välja varierar. Det som fungerar för en person kanske inte är bra för en annan. Att använda socker i sötsaker är allmänt accepterat, dock är det bra att försöka minska sockret i vanliga baslivsmedel.
Varför smakar socker så gott?
Människan har en medfödd tendens att tycka om sött. Bröstmjölken är söt redan från början och det är bevisat att bebisar tycker om sockervatten. Att äta sött ger njutning. Att äta god mat och socker förstärker effekten av ämnen som överför njutning i hjärnan, som dopamin.
Äter man något sött när man är hungrig, ökar sötsuget ännu mer. Socker ger snabbt energi och kroppen får en ny kick – det söta börjar omedvetet smaka ännu bättre. Förkärleken till sött är till stor del sådant vi har fått lära oss. Många belönar sig själva med sötsaker till exempel efter en arbetsdag. Sött fungerar också ofta som tröst när man är nedstämd eller stressad.
5 tips för att minska sötsuget:
- Ät regelbundet och lagom stora portioner.
- Välj vanliga, hälsosamma livsmedel, som innehåller lagom mängd proteiner och mycket fibrer.
- Hitta alternativ som är naturligt söta som till exempel dadlar eller bär.
- Försök att inte ha godis och andra sötsaker hemma.
- Försök istället att få njutning från någonting annat än sötsaker! Motion påverkar dopaminproduktionen. Så ta till exempel en löprunda, när sötsuget slår till – eller gärna redan innan.
Det inlärda sötsuget försvagas när man äter mindre sött. Ge dig tillräckligt med tid för att lära dig. Och kom ihåg att bara för att du bör minska mängden av söta mellanmål och efterrätter i din kost betyder det inte att du måste utesluta socker eller kolhydrater helt.
Minskning av det tillsatta sockret rekommenderas
Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att minska mängden tillsatta socker i kosten för alla åldersgrupper. Andelen tillsatt socker hos både barn och vuxna borde begränsas till högst 10 % av den totala energin. I de svenska näringsrekommendationerna rekommenderas också att tillsatt socker utgör högst 10 % av det totala energiintaget. Detta innebär vid en genomsnittlig kvinnans energinivå på 2000 kcal högst 50 g tillsatt socker per dag.
Tillsatt socker inkluderar allt socker som tillsätts hemma och det som finns i livsmedel vi köper.
Överdrivet sockerintag kan orsaka karies och viktökning. Studier har visat att ett högt sockerintag också kan öka risken att utveckla typ 2-diabetes.