Vitamin C
C-vitamin behövs dagligen eftersom det inte lagras i kroppen. Det absorberas effektivt från alla livsmedel och eventuellt överskott utsöndras med urinen.
Vitamin C har flera funktioner i kroppen. Det behövs bland annat för att stödja normalt immunförsvar. Tillräckligt C-vitaminintag är också viktigt för nervsystemet och för mentala funktioner. Dessutom fungerar vitamin C som en antioxidant som skyddar celler, vilket betyder att de skyddar celler från skador orsakade av oxidation. Stressade personer och rökare bör säkerställa tillräckligt C-vitaminintag, eftersom stress och rökning ökar behovet. Även de som motionerar regelbundet bör se till att ha ett högre intag av C-vitamin. De bästa fördelarna får man om man äter livsmedel som innehåller vitamin C som en del av balanserad och varierad kost och en hälsosam livsstil.
Hur mycket C-vitamin behöver man?
De bästa källorna till C-vitamin i kosten är grönsaker, frukt och bär. Den rekommenderade mängden av frukt och grönt är 500-800 g/dag för vuxna och 400 g/dag för barn mellan fyra till tio år.
Rekommenderat intag av C-vitamin (Källa: Livsmedelsverket 2021)
Grupp | Ålder | mg/dag |
---|---|---|
Spädbarn | 7-11 månader | 30 |
Barn | 1-3 år | 25 |
Barn | 4-6 å | 35 |
Barn | 7-10 år | 55 |
Kvinnor | 11-14 år | 50 |
Kvinnor | 15-17 år | 75 |
Kvinnor | över 18 år | 95 |
Gravida | 105 | |
Ammande | 155 | |
Män | 11-14 år | 80 |
Män | 15-17 år | 105 |
Män | över 18 år | 110 |
Exempel på C-vitaminnivåer i olika livsmedel:
Mat och portionsstorlek | mg/portion |
---|---|
Mandarin 1 bit | 33 |
Svarta vinbär 1 dl | 64 |
Liten banan | 10 |
Liten tomat | 10 |
En portion grön sallad | 9 |
Kålsallad 1 dl | 15 |