Flexitarian: en flexibel vegetarianism
Att vara flexiterian betyder att man anammar en flexibel kost vilket är ett utmärkt sätt att äta mer växtbaserat. En flexitarian kan till exempel ersätta en del av köttmåltider med växtbaserade alternativ men fortfarande äta kött ibland.
Flexitarianism – en flexibel vegetarisk kost
Vegetarianism och veganism har blivit allt mera populärt, inte minst på senare år. Med så många nya produkter på marknaden är det ännu enklare – och godare – än någonsin att servera växtbaserade måltider.
Trots att den vegetariska kosten växer i popularitet, vill många människorna fortfarande äta kött ibland. Tack vare nya, läckra vegetariska alternativ blir flexitarianism, där man väljer att äta mycket grönsaker men inte helt utesluta kött, allt mer populärt. Att till exempel ha en vegetarisk dag eller äta ett par vegetariska måltider i veckan kan vara en enkel förändring i ditt dagliga liv.
Flexitarianism är i första hand ett hälsosamt och miljömedvetet sätt att äta genom att öka andelen grönsaker och minska köttkonsumtionen. Dessutom har studier visat att ett minskat intag av rött kött, och särskilt processade köttprodukter, minskar risken för flera sjukdomar, som typ 2-diabetes, stroke och tarmcancer.
Lär dig termerna inom vegetarianism
Vegetarianism, att tillsätta mer växtbaserade produkter till kosten och nya huvudsakliga proteinkällor har snabbt blivit ett av de mest omtalade ämnena i matvärlden. Ämnet har väckt starka känslor, åsikter och en hel del frågor. Här är det viktigt att förstå vad det är man pratar om och kunna skilja på de olika dieterna.
Har du koll på vego-termerna?
● Vegan: undviker alla livsmedel och ingredienser av animaliskt ursprung samt andra produkter av animaliskt ursprung
● Laktovegetarisk kost: förutom växtprodukter ingår mejeriprodukter i kosten
● Lakto-ovo-vegetarisk kost: förutom växtprodukter ingår mjölkprodukter och ägg i kosten
● Pescovegetarisk kost: kosten innehåller växtprodukter, mjölkprodukter, ägg och fisk
● Flexitariansk kost: flexibel, övervägande vegetarisk kost, där dock inga livsmedel utesluts helt