Undvik jodbrist
Mejeriprodukter är en viktig källa till jod. Genom att följa rekommendationerna kan mer är hälften av det rekommenderade dagliga intaget av jod lätt tillgodoses.
Vilken mat innehåller jod?
Mjölk och mejeriprodukter innehåller jod naturligt. Det rekommenderade intaget är fem deciliter flytande mjölkprodukter och 2-3 skivor ost som tillsammans innehåller 80-100 µg jod, vilket är mer än hälften av det rekommenderade dagliga intaget för vuxna.
Näringsinformationen på Valios mjölkförpackningar anger mängden jod som finns naturligt i mjölken. Även ägg och fisk innehåller naturligt jod och är också bra källor till jod. Växtbaserade Valio Oddlygood®-havredryck och havrebaserade yoghurt är berikade med jod till en nivå som motsvarar mjölkens nivå.
Exempel på jodnivåer i livsmedel | Portionsstorlek | Jod µg |
---|---|---|
Mjölk eller kärnmjölk | 2 dl | 32 |
Yoghurt eller fil | 2 dl | 32 |
Ost emmentaler | 3 skivor (30g) | 12 |
Ost edamer | 3 skivor (30g) | 8 |
Färskost | 30g | 6 |
Cottage cheese | 30g | 5 |
Fisk | 100g | 30 |
Ägg | 1 st | 23 |
Bordssalt med jod | 1/2 tesked | 60 |
I de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 anges inget rekommenderat intag för jod. Däremot har man satt ett tillräcklingt intag. (Källa: Livsmedelsverket 2021):
Ålder | µg/dag |
---|---|
6-11 månader | 80-90 |
1-10 år | 100 |
Flickor 11-17 år | 120 |
Pojkar 11-14 år | 130 |
Pojkar 15-17 år | 140 |
Vuxna över 18 år | 150 |
Gravida och ammande | 200 |
Visste du att jod har följande hälsopåståenden:
- främjar normal kognitiv funktion
- främjar normal energiomsättning
- främjar nervsystemets normala funktion
- främjar att huden håller sig normal
- främjar normal produktion av sköldkörtelhormoner och sköldkörtelns normala funktion
Källa: EU-kommissionens förordning Nr 432/2012.
Åldersgrupp | µg/dag |
---|---|
1-3 år | 200 |
4-6 år | 250 |
7-10 år | 300 |
11-14 år | 450 |
15-17 år | 500 |
Vuxna | 600 |
Vid graviditet och amning | 600 |
Jodhalt i urinen µg/L | Status |
---|---|
Över 100 | Godkända nivåer |
50-100 | Något bristfällig |
20-50 | Måttlig brist |
Under 20 | Allvarlig brist |