Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Undvik jodbrist

Undvik jodbrist

Mejeriprodukter är en viktig källa till jod. Genom att följa rekommendationerna kan mer är hälften av det rekommenderade dagliga intaget av jod lätt tillgodoses.

Vilken mat innehåller jod?

Mjölk och mejeriprodukter innehåller jod naturligt. Det rekommenderade intaget är fem deciliter flytande mjölkprodukter och 2-3 skivor ost som tillsammans innehåller 80-100 µg jod, vilket är mer än hälften av det rekommenderade dagliga intaget för vuxna.

Näringsinformationen på Valios mjölkförpackningar anger mängden jod som finns naturligt i mjölken. Även ägg och fisk innehåller naturligt jod och är också bra källor till jod. Växtbaserade Valio Oddlygood®-havredryck och havrebaserade yoghurt är berikade med jod till en nivå som motsvarar mjölkens nivå.

Exempel på jodnivåer i livsmedelPortionsstorlekJod µg
Mjölk eller kärnmjölk2 dl32
Yoghurt eller fil2 dl32
Ost emmentaler3 skivor (30g)12
Ost edamer3 skivor (30g)8
Färskost30g6
Cottage cheese30g5
Fisk100g30
Ägg1 st23
Bordssalt med jod1/2 tesked60

I de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 anges inget rekommenderat intag för jod. Däremot har man satt ett tillräcklingt intag. (Källa: Livsmedelsverket 2021):

Ålderµg/dag
6-11 månader80-90
1-10 år100
Flickor 11-17 år120
Pojkar 11-14 år130
Pojkar 15-17 år140
Vuxna över 18 år150
Gravida och ammande200
Tip icon

Visste du att jod har följande hälsopåståenden:

  • främjar normal kognitiv funktion
  • främjar normal energiomsättning
  • främjar nervsystemets normala funktion
  • främjar att huden håller sig normal
  • främjar normal produktion av sköldkörtelhormoner och sköldkörtelns normala funktion

Källa: EU-kommissionens förordning Nr 432/2012.

Åldersgruppµg/dag
1-3 år200
4-6 år250
7-10 år300
11-14 år450
15-17 år500
Vuxna600
Vid graviditet och amning600
Jodhalt i urinen  µg/LStatus
Över 100Godkända nivåer
50-100Något bristfällig
20-50Måttlig brist
Under 20Allvarlig brist