Gården som är pionjär i arbetet med att minska koldioxidutsläppen
”Det är en hederssak att tillhandahålla en plats för forskning”
Jaakko Luoma från Kauhajoki i Finland har en stund för kontorsarbete mellan tröskningen och de dagliga rutinerna på gården. Han har drivit Luoma-gården tillsammans med sina föräldrar sedan 2021, är 28 år gammal. För den unga mjölkbonden är framtiden för mjölkproduktionen mycket viktig.
”Jag vill fortsätta att arbeta på min egen gård, utveckla och expandera den. Jag tycker också att det är viktigt att vara med och utveckla hela branschen och ta reda på om vi kan hitta nya effektiva sätt att minska koldioxidutsläppen.”
Att bli koldioxidneutral inom fem år är det mål som gården strävar efter, som en del i Valios pilotprojekt, som omfattar fyra pilotgårdar. I projektet testas hur olika miljöåtgärder praktiskt kan genomföras i det dagliga arbetet, hur de bidrar till att minska utsläppen samt vilka möjligheter och utmaningar som de medför.
Jakko tror också att projektet kommer att stärka konsumenternas förtroende för mjölkproduktionen. ”Det visar att branschen vidtar konkreta åtgärder för att minska sin klimatpåverkan.”
Forskning på gårdar runt om i Finland
Luoma tycker att det är bra att pilotprojektet genomförs på helt vanliga mjölkgårdar och att gårdar från hela landet är involverade.
”När man studerar saker på plats på mjölkgården är man ju på rätt plats. Det är här förändringen måste ske. Jag tycker att det är intressant att få vara med i pilotprojektet. Det är en ära att få vara med och fundera på nya lösningar och bidra till forskningen.”
Luomas gård har följt upp sitt koldioxidavtryck i fyra år med hjälp av Valios klimatkalkylator. Koldioxidavtrycket är nu 0,76 CO2e/kg mjölk, vilket är lägre än genomsnittet för Valios gårdar. Enligt Luoma har det varit möjligt att minska koldioxidavtrycket genom att förbättra produktiviteten.
”Jag förväntar mig att pilotprojektet kommer att ge oss nya tips på hur vi kan få koldioxidavtrycket att närma sig noll.”
Kolbindande jordbruk och solceller
Nästan alla fält på Luoma-gården odlas med hjälp av kolbindande jordbruksmetoder och en femtedel av gårdens el produceras med solkraft. Korna får foder som minskar metanutsläppen från matsmältningen.
I höst eller nästa vår kommer Luomas åker att få en apparat som mäter hur mycket koldioxid som frigörs från marken.
”Det kommer att ge oss information om åkerns kapacitet att binda koldioxid. Det finns väldigt lite kunskap inom det området och vi tycker det är viktigt att vi kan erbjuda en plats där forskningen kan bedrivas.”
Jaakko Luoma har redan vidtagit åtgärder för att minska koldioxidavtrycket.
”Vi håller redan på att införa kolbindande jordbruk, och vi funderar på valet av arter och växtföljd. Utvecklingen kräver naturligtvis egna insatser och vi får inte fastna i gamla hjulspår.”
På väg mot koldioxidneutralitet
Luoma är övertygad om att en minskning av koldioxidavtrycket kommer att förbättra verksamhetens lönsamhet, förhoppningsvis genom högre priser på slutprodukten. Detta kommer dock inte att ske över en natt, eftersom det tar tid att ställa om.
Och tror Luoma att det är möjligt att nollställa gårdens koldioxidavtryck under ett femårigt pilotprojekt?
”Det är möjligt, men det kommer att kräva mycket arbete. Varje år måste man göra nya saker. Vi kommer säkert att komma nära noll. Noll är en utmaning, men det är möjligt.”.