Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Vad får bebisar inte äta?

Vad får bebisar inte äta?

Barnavårdscentralen ger goda och professionella råd till föräldrar när det gäller kosthållningen för små barn. Utöver dessa rekommendationer, är det bra att även komma ihåg vilka livsmedel som man ska undvika före 1 års ålder. Nedan listar vi livsmedel man ska undvika i bokstavsordning.

Frukt- och grönsakskonserver

Det är bra att servera färska grönsaker och frukter eller som puréer, och inte använda konserver. I färska frukter och grönsaker är vitaminerna och mineralerna som bäst. Konservburkar kan avge metaller och andra skadliga ämnen som går in i frukten och grönsakerna.

Grönsaker som innehåller nitrat

Vissa grönsaker innehåller mycket nitrat. I kroppen förvandlas nitrat till nitrit, vilket i stora mängder kan störa syresättningen i kroppen. På grund av höga nitrathalter rekommenderas inte följande grönsaker till barn under 1 år:

  • Juicer gjorda av betor
  • Olika bladsallader (inklusive ruccola)
  • Huvudsallad (bladsallad), kinakål, grönkål, kålrabbi
  • Olika pumpor (ett undantag är sommarsquash, som passar också för barn under 1 år)
  • Rädisa, selleri, fänkål
  • Nässlor
  • Tidig färskpotatis. Utöver nitrat kan färskpotatis innehålla solanin. Färskpotatis kan användas först när potatisen är helt färdigväxt.
  • Spenat
  • Rödbeta (ska inte alls ges till spädbarn och i högre åldrar endast genomkokt på grund av risken för matförgiftning)
  • Färska kryddor och grödor

Honung

Det kan finnas sporer av Clostridium botulinum-bakterien i honungen. Den är ofarlig för vuxna, men på grund av outvecklad motståndskraft hos barn under 1 år, kan den orsaka spädbarnsbotulism – en allvarlig matförgiftning.

Juice från vetegroddar, mjölksyrefermenterade juicer

Dessa rekommenderas inte till barn som ammas eller till barn under skolålder eftersom produkternas hygieniska kvalitet kan vara undermålig.

Kakao, kaffe och te

Kakao innehåller oxalsyra och garvämnen. Därför ska man undvika ge kakao till barn som ammas. Kaffe och te rekommenderas inte i kosthållningen till barn under 1 år, då de innehåller koffein och koffeinliknande ämnen. Man ska begränsa barnens koffeinintag även i högre åldrar. Örttedrycker rekommenderas inte till barn som ammas eller till barn under skolålder.

Kanel

Kumarin, ett aromatiskt ämne i kanel, är giftigt i stora mängder. Därför ska man inte använda kanel i maträtter för barn under 1 år. Även barn mellan 1-6 år ska undvika att dagligen äta produkter som innehåller kanel.

Korv

Korv innehåller mycket nitrit och rekommenderas därför inte till barn under 1 år.

Lever

Lever och leverrätter rekommenderas inte alls till barn under 1 år på grund av höga A-vitaminhalter. Rikligt intag av A-vitamin är skadligt för leverns och metabolismens normala funktion för spädbarn.

Barn som är under skolålder ska undvika att äta för mycket lever. Den rekommenderade mängden av leverkorv och -pastej är högst totalt 70 g / vecka ( cirka 4-5 skivor/vecka).

Nötter och frön samt gröt av råkorn och frön

Frön från oljeväxter rekommenderas inte till barn under 1 år därför att de innehåller tungmetaller från jorden. Osockrade, osaltade och krossade nötter och mandlar kan ges till spädbarn när barnet har börjat med fast föda, till exempel tillsammans med grönsakspuréer. Hela nötter och mandlar kan lätt fastna i barnets andningsvägar. Därför rekommenderas dessa hela först när barnet kan tugga noggrant.

Gröt som är tillagad genom blötläggning av råkorn och frön, ska inte ges till spädbarn eller till förskolebarn på grund av att den hygieniska kvaliteten kan vara dålig.

Opastöriserade mjölkprodukter

Opastöriserade mjölkprodukter och så kallad råmjölk, samt ostar som är gjorda av opastöriserad mjölk ska inte – utan noggrann uppvärmning – ingå i kosthållningen för spädbarn. Detta på grund av risken för listeria – och matförgiftning. Läs mera på Livsmedelsverkets hemsida: Råmjölk och matförgiftning.

Risdrycker

Risdrycker ska inte ges till barn som ammas på då de kan innehålla höga halter av tungmetaller. Industriell barnmat som innehåller ris (gröt och välling) är säker och trygg att använda, därför att dess konsistens och innehåll följer reglerna för barnmatlagstiftningen. Risdrycker rekommenderas inte heller som huvuddrycker till barn under skolålder.

Rått kött och kyckling

Kött ska alltid vara genomstekt. Kyckling ska endast serveras genomstekt, vilket betyder en innertemperatur på över 75 grader.

Salt

Kosthållningen för barn under 1 år ska inte innehålla salt eller salthaltiga livsmedel (såsom ost, korv, chips, salt fisk).

Torkade baljväxter

Torkade baljväxter och ärtor är svårt för magen att bryta ner och rekommenderas inte till barn under 1 år. Även färska ärtor, snittbönor och kål kan i stora portioner orsaka luft i magen, men mindre mängder kan användas i puréer tillsammans med andra grönsaker.

Tillsatsämnen

Det är bra att prioritera produkter utan tillsatsämnen i kosthållningen för små barn. Hemlagad mat gjord på färska råvaror är ett bra sätt för att minimera intaget av tillsatser. Ju allsidigare kosthållning man kan sätta ihop, desto mindre utsätter man sig för enstaka tillsatsämnen. Industriellt tillverkad barnmat är säker och trygg att använda eftersom tillagningen av dessa är noggrant kontrollerad i lagstiftningen. Tillsatsämnen används också enbart vid speciella behov.

Livsmedel som innehåller bensoesyra (E 210) och bensoater (E 211, E 212, E 213), såsom juicedrycker, ska inte ges till barn som ammas och före barnet börjat i skolan ska de heller inte dricka juice varje dag.

Tång

Tångprodukter rekommenderas inte till barn som ammas och barn i förskoleåldern då tång kan innehålla mycket jod och tungmetaller. Jodinnehållet i tång kan variera mycket beroende på tidpunkten när den plockas. Därför finns det inte exakta data om jodhalterna i tång under en längre tidsperiod.

Utländska frysta bär

Utländska frysta bär kan orsaka matförgiftning. Oavsett hur gammalt ditt barn är, är det rekommenderat att koka frysta utländska bär i 2 minuter eller hetta upp bären minst 5 minuter i 90 grader innan de ska ätas.