Proteiner har olika kvalitet
Det är bra att äta en varierad kost, eftersom proteinerna i olika livsmedel kompletterar varandra. Proteiner från animalier har en högre kvalitet än proteiner från växtriket. Det beror på att animaliska proteiner innehåller alla essentiella aminosyror som är livsnödvändiga för kroppen.
Mjölkprotein innehåller alla essentiella aminosyror
Mjölk innehåller naturligt omkring 3,3 g protein/100 g. Ungefär 20 procent av proteinet i mjölk och färska mjölkprodukter är vassleprotein och resten kasein, 80 procent. Proteinet i ost och kvarg består främst av kasein eftersom vasslen separeras vid framställningen. Mjölkprotein håller en hög näringskvalitet då det innehåller rikligt av alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. Mjölkprotein absorberas dessutom väl och därför kan kroppen tillgodogöra sig det effektivt. Näringskvaliteten för olika proteinkällor bedöms utifrån aminosyrasammansättningen och hur effektivt enskilda aminosyror tas upp av kroppen i förhållande till kroppens förmåga att tillgodogöra sig aminosyrorna. Enligt DIAAS-värdet, som infördes 2014 på förslag av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, är mjölkprotein den näringsmässigt bästa proteinkällan.
Källa: FAO, DIAAS-metoden för bedömning av proteinkvalitet.
Protein | Grenade aminosyror |
---|---|
Vassleprotein | 26% |
Kasein | 23% |
Ägg | 20% |
Sojaprotein | 18% |
Veteprotein | 15% |