Skolbarns måltidsintervaller och dagliga måltider
En allsidig vardagsmat med rätt tidsintervaller utgör grunden för god näring. När ditt barn äter på regelbundna tider har hen energi att orka med både skola och fritidsintressen. I praktiken innebär det att ditt barn ska äta var 3–4 timme. Om ditt barn ägnar sig åt någon sport är det extra viktigt att äta på regelbundna tider.
Regelbundna måltider innebär vanligtvis att man äter frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmat. En person som rör på sig mycket kan behöva ett extra mellanmål. Blodsockret håller sig på jämn nivå när måltidsintervallerna är tillräckligt korta och du slipper drabbas av okontrollerad hunger. Men kom ihåg att äta regelbundet inte betyder att man ska småäta hela tiden. Dessutom bör kvaliteten på mellanmål vara lika bra som huvudmåltiderna. Du bör komponera mellanmålen så att de är både balanserade och allsidiga, inte bara kakor och bullar eller andra godsaker som stillar sötsuget.
Kroppens ”matklocka”
Din kropps egen matklocka kan ändra sig från dag till dag utan att det blir några problem. Hur ofta man behöver äta skiljer sig även från person till person: någon kan behöva tätare måltidsintervaller, medan för den andra kan det mycket väl räcka med 3-4 allsidiga och balanserade måltider per dag. Regleringen av matintaget är i själva verket summan av komplexa psykologiska, fysiologiska och sociala faktorer. Men om ditt ätande är väldigt oregelbundet och obalanserat kan du långsamt vänja dig vid att äta på bättre och mera regelbundna tider. Men det viktigaste med att äta på regelbundna tider är att förhindra hungerkänslor och minska tröttheten, vilka ofta leder till att du istället äter okontrollerat och gärna sötsaker. Genom att lyssna på din egen kropp slipper du dessa problem, du håller dig pigg i skolan och du kommer orka prestera under träningspasset.
Mellanmålstrategi
Du kan plötsligt känna att du behöver ett mellanmål när du är ute på språng eller befinner dig i en situation där du inte kan få tag på något att äta just då. Därför ska du skapa en egen mellanmålstrategi:
1. Var brukar hungern överraska dig? På sista lektionen, på vägen hem efter träningen eller på eftermiddagens intressen?
2. Hur kan du förebygga katastrofhungern och ha mellanmål till hands vid nödsituationer? Mellanmål som kan förvaras i rumstemperatur kan du packa ner i ryggsäcken, träningsväskan eller hobbyväskan.
3. Testa att äta på regelbundna tider under en vecka och se hur du mår. Börja med frukost!