Guide till sockerdjungeln – få koll på skillnaderna mellan olika sorter
Sockerinnehållet i livsmedel förklaras för konsumenterna med många olika termer, som sockerfritt, osötat och låg sockerhalt. Vad betyder termerna i praktiken? Och vad är skillnaderna mellan olika sockerarter?
Vad betyder uttrycken sockerfri, utan tillsatt socker, låg sockerhalt och minskat innehåll av socker på livsmedelsförpackningen?
När det gäller socker och sötning kan man göra olika näringspåståenden om mängden socker. I praktiken finns det få helt sockerfria produkter eftersom den totala sockerhalten i sådana produkter inte får överstiga 0,5 g/100 g. I Valios sortiment finns helt sockerfria produkter främst bland mogna ostar, där mjölkens naturliga socker, laktos, har brutits ner under mjölksyrafermenteringen. Därför är mogna ostar också naturligt laktosfria.
För att använda påståendet låg sockerhalt förutsätts också ganska låg sockermängd (5 g/100 g i fasta produkter och 2,5 g/100 ml i flytande produkter). Mjölk innehåller naturligt cirka 5 g/100 g mjölksocker, det vill säga laktos, så det går inte att använda den här termen ens för mjölk som inte är smaksatt.
När man pratar om produkter med lägre sockerhalt eller produkter med mindre socker, ska sockerhalten i dessa produkter vara minst 30% lägre än i motsvarande konventionella produkter. Sådana produkter är till exempel Valio PROfeel® kvarg med färre kolhydrater som innehåller upp till 50% mindre socker än konventionella smaksatta kvargprodukter.
Produkten kan också vara utan tillsatt socker, där det inte finns tillsatt socker, men produkten innehåller råvarornas naturliga sockerarter. Smaksatt, osötad yoghurt innehåller naturligt socker från frukt och bär samt mjölk. Vissa smaksatta, osockrade mellanmål innehåller sötningsmedel, som ger produkten sötma utan tillsatt socker och extra energi.
Näringspåstående | Förutsättning för användning | Motsvarande formulering | Kommentar |
---|---|---|---|
Sockerfri | Produkten innehåller socker högst 0,5 g/100 g eller 0,5 g/100 ml. | Utan socker / Innehåller inte socker / 0 % socker | ”Osötad” är inte ett näringspåstående, det kan innebära frånvaro av andra sötningsmedel än socker. |
Lågt socker | Produkten innehåller socker högst 0,5 g/100 g för fasta livsmedel eller 2,5 g/100 ml för flytande livsmedel. | Låg sockerhalt/Innehåller endast lite socker/Måttligt sockrad/Lättsockrad | |
Inget tillsatt socker | Produkten har inga tillsatta mono- eller disackarider eller andra livsmedel som används för deras sötningseffekt. | Osockrad | När man använder påståendet ska det stå på förpackningen att den innehåller naturligt socker om produkten innehåller mer än 0,5 g socker per 100 g/ml. |
Minskat innehåll av socker | Mängden har reducerats med minst 30% jämfört med motsvarande annan produkt. | Mindre socker | Produkten som påståendet gäller måste innehålla lika lite eller mindre energi än motsvarande annan produkt. |