Olika vegetariska dieter
Vegetarianer väljer delvis eller helt bort råvaror av animaliskt ursprung av hälsoskäl, etiska eller ekologiska skäl. Idag är vegetarisk mat ett alternativ, precis som kött-, kyckling- eller fiskrätter.
I genomsnitt följer 10% av svenskarna någon vegetarisk kost där vegetariska dieter är vanligast hos unga kvinnor (veganer, laktovegetarianer eller lakto-ovovegetarianer). Majoriteten av vegetarianer är laktovegetarianer, som har mjölkprodukter i sin kost, eller lakto-ovovegetarer, som även äter ägg.
Den varierade vegetariska kosten innehåller ett balanserat intag av fullkorn, potatis, rotfrukter, baljväxter, frön, nötter, svamp, grönsaker, bär och frukter. Om kosten inte innehåller mejeriprodukter eller berikade växtbaserade drycker, finns det en risk att man får i sig för lite viktiga vitaminer och mineraler, som kalcium, jod, vitamin D och vitamin B12. Eftersom den laktovegetariska kosten innehåller mjölkprodukter är B12-vitamin, kalcium- och D-vitaminintaget ofta högre än till exempel hos veganer, som undviker alla råvaror som har animaliskt ursprung.
Vegetarisk kost kan delas in i flera olika typer:
Diet | Växtbaserade produkter | Mejeriprodukter | Ägg | Fisk | Kyckling |
---|---|---|---|---|---|
Vegan | X | ||||
Laktovegetarian | X | X | |||
Lakto-ovo-vegetarian | X | X | X | ||
Pesceterian | X | X | X | X | |
Semivegetarian (inget rött kött) | X | X | X | X | X |
Förutom vegetarianism har det även blivit vanligare att vara flexitarian, alltså en flexibel vegetarian. Som flexitarian väljer man att följa en vegetarisk diet till stor del men utesluter inte helt produkter från djurriket.
Näringsämne | Källor |
---|---|
Järn | Fisk, spannmål, gröna grönsaker |
Kalcium | Fisk, mjölkprodukter, berikade växtbaserade drycker, gröna grönsaker, mandlar, sesamfrön |
Zink | Mjölkprodukter, fullkorn, nötter |
Vitamin B12 | Fisk, mjölkprodukter, ägg, vitamintillskott |
D-vitamin | Fisk, mjölkprodukter, bredbara fetter, berikade växtbaserade drycker, berikade juicer, vitamintillskott |
Protein | Fisk, mjölkprodukter, ägg, baljväxter och sojaprodukter, fullkorn |
Omega-3 | Fisk, valnötter, chia, lin- och hampafrön, soja, vitamintillskott |