Vad är smör?
I Valios värld är smör ett oersättligt livsmedel. Det är ju med smörets hjälp man får det fantastiska resultatet i all bakning och matlagning! Här fördjupar vi oss i vanliga frågor om just smör.
Bara smör får heta smör
Smör är en mejeriprodukt som består av cirka 80 % mjölkfett, andra mjölkämnen samt vatten. Smör är i fast form vid rumstemperatur men smälter till en tunn vätska vid 32°C-35°C. Det som lagstiftningsmässigt styr vad som får kallas smör är vattenhalten, vilken ej får överstiga 16%. Smör är normalt sett gulare på sommaren eftersom halten av det gul-oranga färgämnet betakaroten då är högre. Vid industriell tillverkning kan man tillsätta betakaroten för att få samma färg året om. Det gör inte Valio.
Vad är skillnaden mellan smör och margarin?
Smör är en mejeriprodukt. Margarin är en emulsion av vatten i olja och innehåller främst en blandning av härdade vegetabiliska fetter från raps-, palm- och kokosolja. Fetthalten varierar oftast mellan 35 och 80 %.
I mjölkfetter ska fettandelen enbart bestå av mjölkfett. Dessa är:
- Smör med en fetthalt på 80–90 %
- Smör 60 med en fetthalt på 60–62 %
- Smör 40 39–41 %
- Mjölkfett som sådant går under namnet smörolja.