Kosthållning och mat i olika religioner
Religioner och övertygelser påverkar ibland livsmedelsval, vilket är viktigt att tänka på när man lagar mat till andra. Många religioner har sina egna sätt att dela upp mat i vad som är tillåtet och vad som är förbjudet.
Islam och matregler
Koranen förbjuder sina följare att äta fläsk, blod samt kött som inte har slaktats efter islamiska regler. Även gelatin är tillverkat av griskött och är därmed förbjudet, så det gäller att kolla på innehållsförteckningen på till exempel gelégodis. Alkohol är också förbjudet i den islamiska tron.
Den islamiska heliga månaden Ramadan påverkar vardagens måltider. Under Ramadan utövar friska, vuxna muslimer en religiös fasta. Under den månaden äts och dricks vatten endast mellan solnedgång och skymning. Tiden för Ramadan bestäms av den islamiska kalendern, så när den infaller skiljer sig därför från år till år. I Sverige är det utmanande att fira Ramadan på sommaren och på vintern, så många muslimer följer istället solen i Mecka eller i det närmaste muslimska landet, Turkiet.
Judendom och kost
Mat som tillåts enligt judiska traditioner, eller anses vara ren, kallas ”kosher”. Kosherlagarna omfattar i huvudsak kött. Kosherkött får inte innehålla blod och generellt är livsmedel som innehåller blod förbjudna.
Rätter som kombinerar både kött och mjölkprodukter är förbjudna. Kött- och mjölkrätter måste också ätas i bestämd ordning. Efter att ha ätit kött ska du vänta 3–6 timmar, beroende på hur liberal eller ortodox du är, innan du får äta mejeriprodukter.