Fortsätt till innehållet

Maghälsa

Magrapporten® 2025

Vår maghälsa påverkar välmåendet. Alla har vi någon gång haft ont i magen, och kanske har du själv eller någon du känner återkommande bekymmer. Hur står det egentligen till med våra magar och hur påverkas den av livsstilsfaktorer som stress, sömn och kost? Läs mer i Magrapporten®, Sveriges största undersökning om maghälsa. Magrapporten® 2025 är den sjunde upplagan och bygger på en undersökning genomförd av Ipsos.

Stress värst för unga kvinnor

En viktig faktor för svenskarnas mående är stressnivån. Resultaten visar att det finns en stor skillnad i stressnivåer mellan de som uppger ett bra respektive dåligt välmående. Bland de som mår bra är endast 10 procent mycket stressade, medan 36 procent, av de som mår dåligt upplever hög stress. Ekonomin, ensamhet och oro för framtiden är de största orsakerna till stress. Särskilt hög är stressen bland kvinnor i åldrarna 16–34 år, där över 60 procent känner sig ganska eller mycket stressade. Stress påverkar även magen rejält. 41 procent av alla med magproblem anger stress som den främsta orsaken. Kvinnor lyfter stress och oro som orsaker till sina magproblem betydligt oftare än män.

Ensamboende mår sämst – barnfamiljer mår bäst 

Magrapporten® visar tydligt att starka och stabila relationer har en avgörande effekt för välmående. 79 procent av de svenska barnfamiljerna rapporterar ett mycket bra eller bra mående, och nästan lika många, 76 procent, av par utan barn upplever samma sak. Par utan barn är dessutom minst stressade av alla grupper.   I skarp kontrast står singelhushållen, som är den grupp som mår sämst. Hela 18 procent av de som bor själva uppger att de mår dåligt, och 41 procent lider regelbundet av magproblem. Dessutom rapporterar ensamboende högst grad av psykisk ohälsa, 16 procent, vilket stärker bilden av att relationer är en avgörande faktor för svenskarnas mående.

Tydlig koppling mellan sömn och magproblem

Sömnen är starkt kopplad till maghälsan och stress. Magrapporten® visar att 67 procent av de som mår bäst sover bra om nätterna. I jämförelse uppger 60 procent av de med magproblem att de lider av dålig sömnkvalitet. Par utan barn sover allra bäst, hela 61 procent rapporterar en god sömnkvalitet. För att lösa sina magproblem är prioritera sömnen den vanligaste åtgärden för svenskarna.

Så lever svenskarna som mår bäst

Rör på dig och träffa folk – så gör de som mår bäst. Magrapporten 2025 visar att hela 50 procent av svenskarna som mår allra bäst promenerar minst 30 minuter flera gånger i veckan. Nästan hälften, 42 procent, satsar på konditionsträning, 40 procent styrketränar regelbundet, och ungefär var fjärde sysslar med någon form av sport. Yoga och meditation har också blivit populärt – var femte person som uppger sig mår bra utövar yoga eller mediterar varje vecka. Men det handlar inte bara om motion. De som toppar välmåendelistan är också betydligt mer sociala: 8 av 10 träffar familjen varje vecka, 67 procent umgås regelbundet med vänner och mer än hälften spenderar tid ute i naturen.

Svenskarnas magproblem

43 procent av svenskarna upplever idag magproblem. Det är en andel som varit relativt konstant sen vi började med Magrapporten. Siffran har varierat mellan 34 och 44 procent. Nästan hälften av de som upplever magproblem har besvär minst en gång i veckan. Även den siffran har varit väldigt stabil under åren vi gjort undersökningen, men vi såg en tydlig peak under pandemin. Gaser och uppblåst mage är de absolut vanligaste magproblemen, och de besvärar män och kvinnor i lika stor utsträckning. Strategierna för att hantera magproblemen skiljer sig dock åt. Kvinnor tenderar att undvika åtsittande kläder, äter probiotika, tar värktabletter eller satsar på yoga eller meditation. Män fokuserar ofta på mer konkreta lösningar, som tätare toalettbesök eller att planera sina toalettbesök.

Fakta om undersökningen Magrapporten® 2025

Valio har sedan mitten av 1900-talet bedrivit forskning för hälsa och välmående. Forskningen kompletteras med flera återkommande trendmätningar, däribland Magrapporten®, som är Sveriges största undersökning om maghälsa.

I gruppen som uppger att de har haft problem med magen det senaste året ingår 867 personer.

Magrapporten® 2025 är den sjunde upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Ipsos under februari 2025.

Totalt intervjuades 2 003 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Av dem var 621 personer mellan 16–34 år, 705 personer mellan 35–55 år och 677 personer mellan 56-79 år.

Magrapporten® på 8 minuter? Kolla in resultaten från undersökningen här.

Nyfiken på sömn och hälsa? Här är en kort intervju med sömnforskaren Pernilla Garmy.

Missade du sändningen den 9 april? Ingen fara, se hela här.