Fortsätt till innehållet
Näringsbehov genom livet
Hälsa och välmående

Näringsbehov genom livet

Näringsbehovet varierar beroende på livsstil och ålder. Intaget av näring bör anpassas efter det stadie i livet du befinner dig i.

Bebisar och småbarn

Under den allra första tiden i livet är bröstmjölken den viktigaste näringskällan. Under de första sex månaderna bidrar bröstmjölken med all den näring som bebisen behöver med undantag från tillskott av D-vitamin. Amning kan vara ett praktiskt, billigt och mysigt sätt att mata den nyfödde, men det är långt ifrån alla mödrar som känner så och amningen kan ibland kännas påfrestande för kroppen och psyket. I dessa fall finns det modersmjölksersättningar som kan ersätta eller komplettera amningen.

Barn och ungdomar

Barn och ungdomar i skolåldern och tonåren behöver extra mycket näring, sömn och motion för att kroppen ska kunna växa och utvecklas. Som förälder till barn och ungdomar är det extra viktigt att vara en god förebild gällande kosthållning eftersom de gärna tar efter vanor från de vuxna i sin närhet. I denna spännande men också känslomässigt omtumlande ålder är det viktigt med en regelbunden och varierad kost med mycket frukt, grönsaker och bär. Den klassiska tallriksmodellen är en bra riktlinje att följa för denna åldersgrupp.

Vuxna

För personer som befinner sig i medelåldern kan en hälsosam kost, vardaglig motion och god sömn förebygga risken för olika sjukdomar. Detta är ofta en tid i livet då fokus ligger på barn och/eller karriär men trots det får den egna hälsan inte glömmas bort. Näringsintaget under en dag bör komma från frukost, lunch, middag och 1-2 mellanmål. Regelbundna måltider hjälper dig att behålla en jämn blodsockernivå vilket håller ditt humör och fokus på topp under dagen!

Graviditet och amning

Under en graviditet och under tiden då barnet ammar finns det rekommendationer kring vad man som mamma bör utesluta från sin kost för att fostrets tillväxt inte ska påverkas negativt. Den näring modern får i sig påverkar barnets utveckling men lika viktigt är det att äta råvaror med hög kvalitet för moderns eget välbefinnande. Regelbunden och näringsrik mat är att rekommendera. Var noga med att läsa på om vilka livsmedel som bör undvikas under denna period i livet för ditt och barnets välmående.

Seniorer

När man blir äldre påverkas kroppens funktioner och näringsbehoven förändras. Hur kroppen påverkas av åldern är väldigt individuellt och det är viktigt att lyssna på sin kropp och anpassa mat och daglig motion därefter. Det är vanligt att kroppens muskelmassa och styrka försämras vilket gör att det blir viktigare att äta energirik och proteinrik kost för att bibehålla muskelstyrkan. Kvaliteten på råvarorna är av högre vikt än portionsstorlek. Mejeriprodukter kan bidra med ett naturligt tillskott av protein samt med D-vitamin, kalcium och B-vitamin. En ostmacka kan därför vara ett bra exempel frukost eller mellanmål!

Aktiva seniorer

Läs mer om vad din kropp behöver för att kunna leva ett aktivt liv som äldre. Mjölkprodukter är exempelvis en perfekt källa till kalcium.

Näringsämnen ger oss energi

Näringsämnen ger oss energi

Under årens lopp är vår kropp ständigt i behov av näring för att vi ska kunna växa och må bra. Näringen vi får i oss kommer från olika typer av näringsämnen så som protein, kolhydrater och fetter. Läs mer om dessa och vilka funktioner dessa näringsämnen bidrar med till vår kropp.