När du börjar bli äldre är det bra att hålla lite extra koll på vad du äter och hur mycket du rör dig. Hur kroppen förändras med åldern är helt individuellt, precis som vilka näringsbehov du har. Kroppens funktioner och behov förändras oavsett med stigande ålder. En allsidig kosthållning tillsammans med motion hjälper till att upprätthålla en bra funktionsförmåga och livskvalitet.
Anpassa maten efter konditionen
Hur man äter spelar en viktig roll i att kunna behålla muskelstyrka och funktionsförmåga. Oavsett ålder så måste man säkerställa ett tillräckligt intag av energi, protein och viktiga födoämnen. Ju äldre man blir, desto viktigare blir det att äta livsmedel av hög kvalitet. En aktiv senior behöver näringsämnen på samma sätt som de yngre. Dock minskas ofta behovet av energi något. Därför är det bra att hålla lite koll på vikten: portionsstorleken ska anpassas efter hur mycket energi som man gör av med.
Näringsrekommendationer för äldre
Riktlinjerna i de generella näringsrekommendationerna för den vuxna befolkningen är en bra utgångspunkt för att lägga upp kosthållningen för en välmående senior. Det är bra att äta minst en ordentlig måltid om dagen. Tallriksmodellen hjälper till att hålla proportionerna av de olika komponenterna i måltiden i balans. Genom att äta på regelbundna tider hålls blodsockret på en jämn nivå.
Speciellt anpassade näringsrekommendationer har tagits fram för de äldre, där man vänder sig till personer över 65 år. När vi pratar om kosthållning är individens hälsotillstånd och funktionsförmåga mer relevant än ålder. Sjukdomar och försämrad funktionsförmåga blir vanligare i takt med stigande ålder. Detta ställer särskilda krav på maten som erbjuds. Satsa på att äta proteiner i samband med alla måltider – till kaffet kan man till exempel servera en lätt bärkvarg eller ostsmörgås.
Mejeriprodukter är en bra källa till protein
Det är viktigt att få i sig tillräckligt med protein. Satsa på att inkludera livsmedel som innehåller protein i alla måltider, både huvudmåltider som frukostar och mellanmål. Mjölkprodukter är enkla källor för högkvalitativt protein. Förutom protein innehåller de även D-vitamin, kalcium och flera B-vitaminer. Här kan du läsa mer om vad man ska protein när man blir äldre.
Kom ihåg D-vitamin
D-vitamin behövs för att benmineralerna, kalcium och fosfor, ska kunna tas upp av kroppen och stärka benen. Även musklerna och kroppens försvarsmekanism behöver D-vitamin för att kunna fungera normalt.
Det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin för personer över 60 år är 10 µg. Till personer över 75 år rekommenderas ett dagligt tillskott på 20 µg av D-vitamin året runt.
Mejeriprodukter är en bra kalciumkälla
Enligt näringsrekommendationerna bör du äta och dricka 2–5 dl fil, yoghurt och mjölk eller vegetabiliska alternativ per dag och några skivor ost per dag för att få tillräckligt med kalcium. Den rekommenderade mängden av mejeriprodukter täcker det dagliga kalciumbehovet på 800 mg för en äldre person.
D-vitamin från Valios mjölk och filmjölk
Du får 5 µg D-vitamin från ett glas (2,5) Valio laktosfri mjölk eller Valio Filbunke.