När du blir äldre är det viktigt med proteinrik mat
Med åldern utnyttjar kroppen mindre protein än tidigare, därför är det viktigt för en frisk person som just har gått i pension att ha ett tillräckligt proteinintag för att bibehålla muskelmassan.
Protein, tillsammans med styrketräning, hjälper till att bibehålla muskelmassan som spelar en viktig roll för att upprätthålla funktion och välbefinnande när man blir äldre. Med åldern minskar dock proteinutnyttjandet i kroppen. Därför rekommenderas ett något högre proteinintag för personer över 65 år än för yngre vuxna (1,2–1,4 gram/kg kroppsvikt/dag). Som en allmän regel behöver äldre personer få i sig 80–100 g protein i sin dagliga kost för att få ett tillräckligt intag.
När man blir äldre är tillräckligt proteinintag alltid viktigt, och speciellt om man oavsiktligt har gått ner i vikt, till exempel efter sjukdom eller en operation. Sjukdomar och operationer ökar behovet av protein avsevärt, och då kan behovet vara 1,5–2 g/ kg kroppsvikt/dag.
Många äldre får minskad aptit, vilket gör att man går ner i vikt. Att leva ensam kan också påverka att man lätt hoppar över en måltid då det inte alltid är så kul att laga mat till sig själv.
Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med protein från enbart huvudmåltider om portionsstorleken är liten. Proteinrik mat bör ätas vid alla måltider: frukost och mellanmål samt huvudmåltider. Mängden protein per måltid vid frukost, lunch och middag bör vara minst 20–25 g (enligt vissa experter upp till 30 g). Då ökar mängden aminosyror, som bryts ned från proteinet i kroppen, tillräckligt för att ge en uppbyggande muskel- och vävnadseffekt.
Säkerställ tillräckligt proteinintag speciellt om
● du har tappat vikt ofrivilligt
● du har varit inlagd på sjukhus
● du ska genomgå en operation eller återhämta dig från operation
● din kosts struktur är mjuk, purélik eller flytande
● du planerar att gå ner i vikt
Exempel på proteinintag för en person som väger ca 60kg | Mängd protein |
---|---|
Valio PROfeel® proteinpudding 200 g | 20 g |
Valio mjölkdryck 4 dl | 14 g |
Rågbröd 4 skivor | 10 g |
3 skivor ost | 9 g |
Köttfärssås 100 g | 12 g |
Valio PROfeel®-proteindryck 2,5 dl | 20 g |
Totalt | 85 g (mål 80-100g) |