På marknaden finns många olika sockerprodukter. Maten kan också innehålla naturliga sockerarter från råvaror, som fruktos i frukt och bär och naturligt socker i mjölk, laktos.
Den vanligaste anledningen till att använda socker i livsmedel och i matlagningen hemma är att addera en söt smak. Sockret i livsmedel har också andra effekter och påverkar hållbarheten, konsistensen och färgen. Sockret förstärker också den naturliga smaken i bär och frukter.
Ur näringssynpunkt får vi egentligen bara energi från socker, men det bidrar definitivt även till smakupplevelsen. De olika energihaltiga sockerarterna som man använder i livsmedel eller hemma skiljer sig inte så mycket när det gäller näringen. Det tillsatta sockret från olika källor bör inte överstiga 10 % av den totala energin i kosten, vilket innebär cirka 50 gram i en kost på 2000 kcal per dag. Vilket socker man väljer eller om man vill ha ett helt sockerfritt alternativ är framförallt en smakfråga.
I en hälsosam kost är det bättre att försöka sluta använda socker eller använda alternativ som har mindre mängd socker eller är sockerfria.