Tillsatt eller naturligt socker?
När man tittar på näringsdeklarationen i mejeriprodukter är det bra att komma ihåg att mjölk, men även frukt och bär, innehåller naturligt socker. Smaksatta mjölkprodukter kan förutom naturligt socker innehålla tillsatt socker eller sötningsmedel.
Tillsatt socker
Tillsatt socker innebär att sackaros, det vill säga vanligt socker, fruktos eller andra liknande sockerarter tillsätts för att ge sötma till en produkt.
Tillsatt socker är ofta viktigt för produktens konsistens och smak, eftersom socker till exempel förstärker bärens smak och färg. I vissa smaksatta yoghurtprodukter kommer sötman uteslutande från frukter och bär som finns i produkten. I dessa fall har man inte använt socker eller något annat sötningsmedel.
Mejeriprodukter innehåller alltid mjölkens naturliga socker
Mejeriprodukter innehåller alltid kolhydrater och socker, eftersom mjölk naturligt innehåller cirka 5 g/100 g mjölksocker (laktos). Mjölksocker, socker från bär och frukt och tillsatt socker anges alltid på samma plats i näringsdeklarationen på livsmedelsförpackningen, under kolhydrater som ett enda tal. Därför kan man inte se enbart mängden tillsatt socker. Läs mer om laktos.