Vegetabiliska proteiner
Det är stora skillnader i aminosyrasammansättningen i vegetabiliska proteiner, de flesta innehåller liten mängd av de essentiella, livsnödvändiga aminosyrorna. Sojaprotein hör till undantaget, genom att kombinera olika vegetabiliska proteinkällor går det att säkerställa ett tillräckligt intag av essentiella aminosyror.
Vegetabiliskt protein
Aminosyrasammansättningen i vegetabiliskt protein varierar beroende på vilken växt proteinet kommer från. Animaliska proteiner som mjölk, ägg och kött är så kallade högvärdiga proteiner, vilket innebär att de innehåller alla de essentiella aminosyror som är livsnödvändiga för människan. Några vegetabiliska proteiner har nästan en fullvärdig aminosyrasammansättning. Genom att kombinera olika vegetabiliska proteiner går det att säkerställa ett tillräckligt intag av essentiella aminosyror också i en vegetarisk kost. I Valios receptbank hittar du goda recept som passar vegetarianer och veganer.
DIAAS-indexet anger proteinkvaliteten i olika proteinkällor. Det tar hänsyn till aminosyrasammansättningen, men också hur effektivt aminosyrorna tas upp av kroppen. DIAAS-indexet för havre- och ärtprotein är högre än för de flesta andra vegetabiliska proteiner. Källa: FAO, DIAAS-metoden för bedömning av proteinkvalitet.
Lär mer här om protein.