Fortsätt till innehållet
Näringslära
Hälsa och välmående

Näringslära

Vår kropp behöver en blandning av olika näringsämnen för att må bra. Här har vi samlat information om de olika näringsämnena och hur de påverkar vår hälsa!

Fett

Fett är en viktig energikälla och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Kroppen behöver fett för att få energi, det lagras i fettväven som energireserv och är både värmeisolerande samt skyddar våra inre organ.

Kolhydrater

Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Kolhydrater är en viktig energikälla och kommer i stort sett bara från växtriket med några få undantag som mjölksocker (laktos), vilken härstammar från djurriket. Det mesta av kolhydraterna vi får i oss bryts ner i kroppen till sockerarten glukos.

Protein

Protein kommer från det grekiska ordet ”proteos” som betyder den första, den viktigaste. Och lite så är det faktiskt. Protein är vårt absolut viktigaste näringsämne och livsnödvändigt för kroppen att vi får i oss.

Fibrer

Kostfibrer är viktiga för att tarmen ska fungera normalt. För den som har trög mage är det till exempel viktigt med fibrer och att dricka mycket vatten.

Socker

Socker, som ju är så gott, kan i för stora mängder vara dåligt för dig och påverka kroppen. Läs mer om olika typer av socker och vad man bör tänka på här.

Salt

Hur mycket salt du äter per dag påverkar kroppen på en mängd olika sätt och idag får både barn och vuxna i sig för mycket salt från kosten. Visste du att ett av det enklaste sättet att sänka blodtrycket är genom att minska intaget av natrium från bordssalt?

Vitaminer och mineraler

Det är viktigt att se till att man får i sig de vitaminer och mineraler man behöver för att främja kroppens alla funktioner. Exempelvis innehåller mjölk små mängder av många mineraler som människan behöver.

Näringsbehoven förändras genom livet

Näringsbehoven förändras genom livet

Liksom mycket annat i livet är även näringsbehoven föränderliga genom livets olika stadier. Nyfödda bebisar har ett behov av näring som sedan förändras i takt med att barnet växer och blir äldre. Tonåringar, vuxna och seniorer har andra behov. Även vid tillfälliga livsstadier, så som under graviditet och amning, har kroppen specifika näringsbehov.