Fortsätt till innehållet

Västerbottenspaj

Västerbottenspajen är ett klassiskt tillbehör till buffébordet - på påsk, midsommar, jul och till kräftskivan. Den smakrika pajen blir extra god med en fräsch sallad till.

Västerbottenspaj

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 100 g
    Valio smör normalsaltat
    Vårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
    Valio smör normalsaltat 500 g
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • ägg
  • 1 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 2 dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1,5 L
  • 4 dl västerbottensost, riven
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm chilipulver

Instruktioner

Pajdeg

  1. Mixa smöret med mjölet i en matberedare med knivtillsats. Mixa sist i iskallt vatten.
  2. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp ca 1 timme.
  3. Kavla ut och klä botten av en pajform med löstagbar botten. Nagga botten med en gaffel, låt stå i kylen 30 minuter.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
  3. Blanda i den rivna osten tillsammans med kryddorna.
  4. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 25-30 minuter eller tills pajen stelnat och fått fin färg.
  5. Låt svalna något innan servering.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.