Fortsätt till innehållet
Laktos i mat

Laktosintolerans

Laktos i mat

Att vara laktosintolerant behöver inte betyda mjölkfritt! Här listar vi vanliga livsmedel och hur mycket laktos de innehåller.

Många laktosfria mejeriprodukter

Idag är det enkelt att laga god mat som passar hela familjen. Alla kan äta laktosfritt oavsett om man är laktosintolerant eller inte. För den som är laktosintolerant eller laktoskänslig är mängden laktos man kan äta utan att få besvär högst individuellt. Därför har vi sammanställt en lista – som du hittar lite längre ner på sidan – där du enkelt ser hur mycket laktos vanliga livsmedel innehåller.

Mängden laktos varierar

Mjölk, mesost och messmör innehåller laktos däremot innehåller lagrad hårdost i princip ingen laktos alls. Hur mycket laktos man tål utan att få problem med magen varierar från person till person och kan till exempel bero på hur mycket laktasenzym som finns i tarmen och hur lång tid tar det för maten att passera genom magen och tarmen. Matens sammansättning har också betydelse.

Så här mycket laktos innehåller olika livsmedel (g per 100 g)

>6 g>3 g1 – 3 g0,1 -1 g< 0,1g< 0,01g
MesostGlassKonfektyrer*FetaostGrönmögelostLaktosfria produkter
MessmörMjölkVispgräddeLeverpastej*Knäckebröd*Hårdost
Pulver till vissa vällingar och grötar*Opastöriserad mjölkCréme FraicheLåglaktosprodukterMajonnäsMjukost
MjölkchokladGetmjölkKeso (cottage cheese)Margarin/matfettVitmögelostMjölkfritt margaring/matfett
Nougat*FilprodukterPannkaksmix*MozzarellaGräddersättningStröbröd
Viss müsli*GräddfilFärskostKafferbröd*Dressingar
Potatismospulver*KaffegräddeHalloumiSmör
Kryddblandningar*KvargKorv*Potatis- och majschips*
Torra såsmixer*LättmajonnäsGrahamsbröd och franskbröd*
YoghurtgodisMaränger tillverkade av skummjölk
Mjukost med mjölkpulver
Yoghurt
Chips Sourcream

Tabellvärdena ovan bygger på information från Livsmedelsverket. * som innehåller mjölk. Om mjölk ingår i ett livsmedel ska det anges i ingrediensförteckningen. Se ingrediensförteckningen på respektive produkt för att få korrekt information.