Ett sätt att få aromen i smöret att träda fram ännu mer är att bryna smöret. På franska kallas brynt smör beurre noisette, hasselnötssmör, just för att smaken blir fint nötig. I det franska köket används ofta brynt smör, mycket för att det är en smakförhöjare till både sött och salt.
Så här gör du brynt smör:
- Lägg smör i en stekpanna och låt det smälta
- Värm smöret under vispning till 125 °C.
Tips med brynt smör
- Ta bakningen till nästa nivå genom att använda brynt smör i exempelvis kladdkakan eller kolabakelsen.
- Smaksätt det brynta smöret med exempelvis timjan, vitlök och citron. Då kan det användas som en egen sås till något salt.
Vad händer när smöret bryns?
När smöret bryns uppstår en kemisk reaktion mellan kolhydraterna (mjölksockret) och aminosyrorna (mjölkproteinet). Det kallas för maillardreaktion, och gör att smöret färgas nötigt brunt och ger en smakpalett med förnimmelse av smörkola.
Glöm inte att Valios goda smör även finns som laktosfritt smör! Utöver att användas till brynt smör passar det både till matlagning och bakning och kan med fördel alltid finnas i kylskåpet.