Fortsätt till innehållet
Baktips

Bakning

Baktips

Här finns användbara tips och råd för alla som älskar att baka. Det finns tips för såväl nybörjare som erfarna bagare och innehåller praktiska råd som täcker allt från grundläggande bakprinciper till mer avancerade tekniker.

Att tänka på när du bakar

  • En våg och termometer underlättar när man bakar.
  • Ugnens temperatur är viktig, och tänk på att inte öppna ugnen under gräddningen, speciellt när du bakar mjuka kakor.
  • Tänk på att ugnar är olika och att gräddningstider kan variera.
  • Var uppmärksam på om smöret skall vara kallt eller rumstempererat, det påverkar konsistensen.
  • Vill du grädda flera plåtar samtidigt använder du dig av varmluftsugn, sänk då värmen 10-20 grader.
  • Tillsätt alltid lite salt i bakverket – det lyfter smakerna och du får en mer balanserad smak.
  • Kaffe förstärker smaken av choklad, addera lite espresso eller kaffepulver i din chokladkaka.

Lyckas med bullarna

  • Använd ett rumstempererat smör i degen. Det binder inte mjöl på samma sätt som smält smör gör. Det gör att du kan dra ner på mjölmängden vilket ger ett luftigare och saftigare slutresultat. För mycket mjöl i degen ger kompakta och torra bullar.
  • TIllsätt smöret i klickar i degen och knåda länge tills degen blir blank och slät. Det brukar ta minst 10 minuter i maskin och dubbla tiden för hand. Resultatet blir en smidigare och mer lättarbetad deg som klibbar mindre.
  • Tänk på att degen behöver jäsa upp ordentligt. Ett tips är att låta den långjäsa kallt (i kylskåp) vilket kan vara väldigt praktiskt och ger bullar med mycket arom.
  • Pensla alltid bullar med sockerlag efter gräddning, då blir de blanka och stänger in fukt i bullen så de håller sig saftiga längre.

Så lyckas du med jäsningen

  • Färsk jäst skall smulas och lösas i degvätska eller smulas bland övriga ingredienser.
  • Rör aldrig ut jäst med socker! Socker och salt sätter fart på jästsvamparna, som kan förlora den kraft de behöver för degjäsningen. Färsk jäst ska inte heller frysas.
  • I småkakor använder man olika sorters jäsmedel som ger olika resultat:
  • Bakpulver – passar i både mjuka och hårda kakor.
  • Bikarbonat – ger brun färg. (I mjuka kakor bör bikarbonat användas ihop med en syrlig ingrediens, som t ex gräddfilen i en mjuk pepparkaka.) Kan bytas ut mot dubbelt så mycket bakpulver.
  • Hjorthornssalt – används i drömmar som skall bli riktigt spröda. Kan bytas ut mot dubbelt så mycket bakpulver. 1 tsk bikarbonat = 2 tsk bakpulver 1 tsk hjorthornssalt = 2 tsk bakpulver

Kardemumma på kvarn

Mortlade kardemummakärnor är godare och smakar mer än malen kardemumma. Men det är lite krångligt att plocka fram den tunga morteln varje gång. Fyll därför en kryddkvarn med kardemummakärnor så är den nymortlade kardemumman bara några vrid bort. Kardemumma passar på exempelvis yoghurt, i bakverk och på gröten.

Smälta choklad över vattenbad

  • Dela chokladen i mindre bitar.
  • Lägg chokladen i en glas- eller metallskål.
  • Ställ skålen över en gryta med vatten. Skålen får ej vidröra vattnet.
  • Hetta upp vattnet tills det bubblar men ej kokar.
  • Värm tills chokladen smält. Rör om då och då.

Tips! Choklad är en känslig råvara – vid över 45 grader förändras struktur och smak. Chokladen måste därför smältas mycket försiktigt. Chokladen är känslig för vattenånga. Var noga med att ingen ånga kommer i kontakt med chokladen.

Klä en springform

Att smöra och bröa en form fungerar ibland men vill man vara säker på att lätt få ur kakan ur formen är det bäst att klä hela formen med bakplåtspapper. Då kan du vara säker på att kakan aldrig fastnar. Gör så här: Spänn fast bakplåtspappret i botten på formen och klipp av överflödigt papper med en sax. Smöra kanterna lätt och klipp remsor som du ”limmar” fast i formen. Smöret håller pappret på plats och nu kan du hälla i smeten. Lycka till!

Tips för småkakorna

  • Om smöret ska vara rumsvarmt kan man skiva det tunt eller hyvla med osthyvel – då blir det snabbare mjukt.
  • Tillsätt inte riktigt allt mjöl på en gång. Spara lite till utbakningen.
  • Grädda gärna en provkaka innan allt mjöl är tillsatt. För mycket mjöl ger hårda kakor. För lite ger kakor som flyter ut.
  • Låt en mördeg vila i kyl ett par timmar så går den lättare att baka ut.
  • En kakdeg kan förvaras ogräddad i kylen i 1–2 veckor, eller i frysen 2-3 månader. Praktiskt att ha en färdig deg till bondkakor eller skurna pepparkakor i kyl eller frys. Rulla degen till en rulle och svep in den i aluminiumfolie.
  • Låt nygräddade kakor svalna på galler. Låt dem bli kalla innan de förpackas i burkar.

Tips när du bakar muffins

  • Följ receptet och använd rumstempererade ingredienser. Alla ingredienser spelar sin egen roll.
  • Blanda inte för mycket. När smöret och sockret, eller ägget och sockret har vispats ihop, lägg vispen åt sidan och blanda ner övriga ingredienser med hjälp av en slev eller en sked.
  • Använd dubbla pappersformar för att förhindra att muffinsen tappar form under gräddningen. Ännu mer stabilt är att använda muffinsplåtar.
  • Fyll formarna lite mer än halvvägs. Muffinsen börjar jäsa i ugnen trots att smeten fortfarande är ogräddad. Om formarna är fyllda till kanten kommer smeten att rinna över kanterna och muffinsen bli platt.

Tips när du gör rulltårta

  • Använd gärna elvisp när du vispar ägg och socker. Rulltårtan blir extra fluffig om äggen är rumstempererade. Äggblandningen är färdigvispad när du kan rita ett mönster på ytan som är synlig ett litet tag.
  • När det är dags att bre ut smeten inför gräddning – pensla bakplåtspapperet och plåtens kanter med olja så lossnar den enklare efter gräddning.
  • Bre inte ut fyllningen hela vägen på kakan. Då rinner den inte över när det är dags att rulla ihop rulltårtan.
  • Rulltårta är ett fantastiskt bakverk då det finns oändliga variationsmöjligheter. Prova dig fram med olika typer av fyllningar!

Våra bästa macarontips

  • Se till att du har en våg till hands då det är mycket viktigt att mängden äggvita blir korrekt.
  • Mät ingredienserna noggrant.
  • Använd ägg som är nära eller något över bäst före-datum.
  • En slät och glänsande skorpa bildas när mandelmjölet är slätt. Mal mandeln tillsammans med strösockret och sikta flera gånger.
  • Marängerna måste torka innan bakning för att undvika att ytan spricker. Degen ska inte fastna på fingret då du rör vid marängen.
  • Använd termometer för att kontrollera temperaturen och gärna varmluftsugn vid gräddningen.

Förenkla bakningen med kvarg

Att baka med kvarg är både gott och smidigt. Smaksatta kvarger tillför mycket smak till bakverket vilket gör att du med enkla medel och färre ingredienser kan göra succé. Vi har många recept på allt från färgglada tårtor och goda bakverk med smaksatt kvarg. Testa att baka med Valios laktosfria kvarg!


Måttomvandlare

Hur många gram är en deciliter? Det skiljer sig mellan olika ingredienser och det är inte helt lätt att komma ihåg. Här är en lista på vanliga ingredienser som används i bakning och omvandling från volym till vikt.

Strösocker

1 dl = 90 g

1 msk = 15 g

1 tsk = 5 g

Farinsocker (mjukt paket)

1 dl = 75 g

1 msk = 13 g

1 tsk = 4 g

Florsocker och vaniljsocker

1 dl = 60 g

1 msk = 10 g

1 tsk = 3 g

Sirap

1 dl = 140 g

1 msk = 20 g

1 tsk = 7 g

Olivolja/rapsolja

1 dl = 90 g

1 msk = 12 g

Mjölk, filmjölk, yoghurt

1 dl = 100 g

Vetemjöl

1 dl = 60 g

1 msk = 9 g

Grahamsmjöl

1 dl = 60 g

Durumvetemjöl

1 dl = 65 g

Dinkelmjöl, siktat eller fullkorn

1 dl = 55 g

1 msk = 8 g

Rågsikt (siktat vete + råg)

1 dl = 55 g

Rågmjöl, grovt eller fint

1 dl = 55 g

1 msk = 6 g

Sojamjöl

1 dl = 30 g

Rågkross

1 dl = 70 g

Havrekli

1 dl = 45 g

1 msk = 7 g

Vetegroddar

1 dl = 35 g

Solroskärnor

1 dl = 60 g

Linfrön

1 dl = 70 g

Pumpafrön

1 dl = 60 g

Havregryn

1 dl = 40 g