Syrad och fermenterad mat
Även syrad och fermenterad är två olika ord som ofta betyder samma sak. Det innebär att livsmedlen konserveras och förädlas med hjälp av mikroorganismer vilket medför en förändrad smak, doft och konsistens. Denna matlagningsteknik är ett sätt att förädla och förändra en råvara och en vanlig missuppfattning är att detta enbart går att göra på grönsaker. Så är inte fallet, och man kan även fermentera kött, fisk, spannmål, mjölk, bär, nötter, linser, bönor med mera.
Begreppet syrat är något man ser väldigt ofta, men som inte alltid används på rätt sätt. Ofta kan det stå exempelvis “syrade morötter” på en meny, men när man i själva verket syftar till en ättiksinlagd variant.
Mjölksyrad mat
När en grönsak fått bilda sin egen syra med hjälp av naturliga mjölksyrabakterier så säger man att den är mjölksyrad. Denna metod används för att konservera och förlänga hållbarheten, då de syrliga bakterierna på detta sätt kan övervinna bakterier som vanligtvis förstör grönsakerna. Smaken från syrade metoder skiljer sig från livsmedel inlagda med ättika eller vinäger, då det under processen skapats unika aromämnen. På engelska säger man ’lacto-fermentation’ för mjölksyrning och är alltså samma sak som fermenterad.
Här kan du läsa mer om hur man på egen hand syrar eller fermenterar livsmedel.