Örtguide – lyft maten med färska örter
Färska örter är inte bara roliga att odla och vackra att se på, de är också fulla av arom och god smak som lyfter smakupplevelsen.
Basilika
Tomat- och mozzarellasallad, pasta, pesto och pizza. Basilikan har många självklara användningsområden och kan lyfta den enklaste rätt genom sin karaktäristiska arom. Visste du att basilika gör sin fint tillsammans med jordgubbar? Om inte, prova gärna vårt recept på bagels som passar perfekt till sommarens picknick-stunder. Basilika kan odlas i både kruka och på friland. Den växer mer av att klippas vilket innebär att den är som gjord för att användas i matlagningen.
Timjan
Timjan är en aromatisk och smakrik ört. Den gör sig bra i kyckling- och fiskrätter och kan puttra länge i en gryta utan att den tappar smaken. Lägg med några kvistar timjan då du rostar rotsaker eller använd den som dekoration. Timjan gifter sig bra med andra medelhavsörter såsom rosmarin eller oregano. Timjan går bra att torka. Bind kvistar till små knippen och häng i rumstemperatur. Se dock till att inte binda för tätt så att kvistarna riskerar att mögla. Det går också bra att sprida ut kvistar på en dagstidning eller en handduk och låta dem ligga varmt och mörkt under några dagar.
Rosmarin
Rosmarin används ofta till att krydda potatis- och kötträtter men passar också fint tillsammans med sötare smaker. Örten gör sig bra i marinader och kan även användas i sallader eller som smaksättning i drinkar. Den är också god som krydda i både färskt bröd och knäckebröd. Rosmarin går liksom timjan bra att torka. Krossa de torkade bladen med hjälp av en mortel innan de ska användas i matlagning för att undvika hårda bitar. Rosmarin kan också frysas in i iskubsformar tillsammans med olja.
Koriander
Koriander har sitt ursprung i Sydeuropa och Asien men används idag över stora delar av världen. Den är lättodlad och kan odlas i såväl kruka som på friland, inomhus eller utomhus. Bladen används i en mängd olika typer av rätter såsom grytor, skaldjursrätter, kötträtter och såser. Fröna kan torkas och får allra bäst smak om de rostas innan de mortlas eller mals. Färsk koriander går att frysa in. Se till att örterna är rena och torra innan de läggs i frysen. Förvara i plastpåse eller plastburk.
Mynta
Mynta är en fräsch och väldoftande kryddväxt. Den används i mängd maträtter, i bakning och även som smaksättning av olika drycker. Mynta och lamm är en klassisk smakkombination. Missa inte vårt recept på lammfärskebab som garanterat kommer göra succé. Mynta är enkelt att odla i kruka och trivs bra i solen. Odlar man den på friland bör man sätta den i en hink eller kruka och sedan sätta den i jorden då den lätt sprider sig. Mynta går bra att torka. Lägg den i en lufttät burk efter torkning och förvara mörkt.
Dill
Dill är en av de viktigaste örtkryddorna i det svenska köket och har odlats i landet sedan ca 400-talet f.Kr. Såväl dillens krona, blad som frön kan användas som krydda. Dillen är idag en klassisk smaksättare i fisk- och skaldjursrätter. Den är en given kompanjon till sommarens färskpotatis och gör sig bra i kalla såser, såsom i receptet på dillsås här nedan. Använder du dill i varma rätter rekommenderar vi att du lägger till den i slutet av tillagningen för att smaken ska bevaras. Dill går bra att frysa in. Vårt tips är att först hacka den och sedan frysa in i en glasburk med tättslutande lock.
Kort historik – användning av färska örtkryddor i Sverige
- Vikingatiden: Dill, persilja, gräslök
- Medeltiden: Basilika, timjan, rosmarin
- 1700-tal: Ökat intresse för örters medicinska egenskaper
- 1800-tal: Vanligare att odla örter i egna trädgårdar
- 1900-tal: Industrialisering av matlagning, torkade örter
- Idag: Stort utbud av färska örter, ökat intresse, lätt att hitta recept med örter