Så odlar du
Drömmer du om en prunkande örtträdgård där du kan skörda färska örter till matlagningen? Klipp av ditt mjölkpaket och vips blir det en kruka! Sedan är det bara att börja odla. Här har vi samlat enkla och användbara tips på hur du sår från grunden, planterar om örtkryddor från butiken och hur du bäst förvarar egenodlade örter.
Förvaring av örtkryddor
Om du får större skörd än vad du kan göra av med finns det flera sätt att bevara örtkryddorna.
Strimla och frys in i små påsar. Strimlade örter kan också frysas in i olja, fyll hålen i en isform med örtstrimlor och häll över olja. Frys, ta ut de frysta kuberna och lägg dem i en plastpåse och förvara i frysen.
En del kryddor som till exempel oregano, mejram, timjan, salvia och rosmarin kan torkas. Ta hela kvistar och häng upp i knippen i rumstemperatur, det måste vara luftigt mellan knippena. Hela örter eller blad kan också bredas ut på papper och torkas i ett mörkt och luftigt rum. Du kan även torka örterna i en ugn i max 50 grader med luckan på glänt.
De torkade örterna ska förvaras torrt och mörkt.