Ordlista
Här har vi samlat ord inom matvärlden som behöver en extra förklaring. Välkommen att höra av dig med ord som du tycker att vi borde lägga till i ordlistan!
Acidophilus
Lactobacillus acidophilus är en mjölksyrabakterie som ingår i människans naturliga tarmflora och bidrar till att få magen i balans. Acidophilus ingår i flera av Valios yoghurtar.
Aromämnen
Används för att ge lukt och smak åt livsmedel. Läs mer om kost och livsmedel.
Betakarotenfärg
Betakaroten finns naturligt i till exempel morötter och används för att ge färg åt livsmedel.
Bifidobacterium
Bifidus är en grupp bakterier som ingår i människans naturliga tarmflora och som verkar framförallt i tjocktarmen.
Cfu
Colony forming units (Kolonibildande enheter) är ett mått för antal bakterier. 106 cfu/ml = 1 miljon bakterier per ml.
Cottage Cheese
Färskost framställd av syrad skummjölk. Mild, rund syrlighet, naturell produkt med grynig konsistens. Innehåller även en liten mängd vassle. Innehåller rikligt med mjölkprotein. Laktoshalten ligger på mindre än 1 g per 100 g. Kan antingen ätas naturell eller användas i matlagning – t.ex. olika slags röror eller fyllningar.
Disackarid
Laktos är en så kallad disackarid. Disackarider är sammansatta sockerarter som består av två sammanbundna monosackarider. Laktos, det vill säga mjölksocker, består av glukos och galaktos. Läs mer om laktos.
Emulgeringsmedel
Emulgeringsmedel är ett ämne som tillsätts för att en produkt som består av flera ingredienser ska blandas jämnare.
Enzym
Enzym är specialiserade proteiner som möjliggör biokemiska reaktioner. Laktosintolerans orsakas av brist på enzymet laktas.
Enzymatiskt spjälkad
Tillförsel av enzymet laktas som finfördelar mjölkens socker (laktos) och hjälper laktosintoleranta personer med känslig mage.
ESL
Förkortning av Extended Shelf Life det vill säga extra lång hållbarhet.
Färskost
Färskost är en mjukost framställd av syrad skummjölk. Lite sträv, syrlig smak. Används till matlagning och bakning. Fungerar i varma rätter som tillagas i ugn. Går ej att koka. Slät konsistens. Innehåller mjölkprotein och laktos. Valio har även laktosfri färskost samt smaksatt färskost.
Fermentering
Under fermenteringen jäser bakterierna en del av mjölksockret till mjölksyra. Denna process kallas även syrning. Detta leder till att en del av mjölkens äggviteämnen (kasein) fälls ut och mjölken får en fastare konsistens. Samtidigt bildas också karaktäristiska aromämnen. Kefir är ett exempel på ett fermenterat livsmedel.
Fruktkärnmjöl
Fruktkärnmjöl (E410) är ett stabiliserings- och förtjockningsmedel som framställs ur frön från Johannsbrödträdet.
Fruktsocker
Näringsmässigt sett är det ingen större skillnad mellan olika sockerarter men fruktsocker anses något nyttigare, eftersom det först måste omvandlas till glukos innan det kan fungera som energikälla och därför ger en långsammare blodsockerstegring. Fruktsocker, eller fruktos är en sockerart med en mycket söt smak (ca 30% sötare än vanligt socker).
Galaktosemi
Ett samlingsnamn för en grupp ärftliga sjukdomar som medför brist på något av de enzym som behövs för att omvandla sockerarten galaktos till glukos i levern. Det är en ovanlig sjukdom som upptäcks i samband med att ett PKU-prov tas på nyfödda.
Galatos
En monosackarid som är mycket lik glukos men inte lika söt och som finns i mjölk.
Gelatin
Gelatin (E441) används i livsmedel för att ge en tjockare konsistens.
Glukos
Kallas också druvsocker eller dextros. Glukos är den vanligaste monosackariden och en viktig kolhydrat för både människor, djur och växter. Finns i mjölk.
Glutenintolernas
Gluten är ett protein i vete, råg och korn. Hos barn visar sig tecken på celiaki när de börjar få mat som innehåller gluten. Vanliga symtom är dålig viktökning, kräkningar och diarré eller förstoppning. Många barn får också humörförändringar och blir griniga, irriterade och trötta. Symtomen kan vara svåra att skilja från symtomen på mjölkproteinallergi. Läs mer om symtom på glutenintolernas för barn och vuxna.
Guarkärnmjöl
Guarkärnmjöl (E412) är ett stabiliserings- och förtjockningsmedel som framställs av guarplantans frön. Guarplantan tillhör familjen ärt-/baljväxter. Innehåller inte gluten.
Högpastöriserad
Pastörisering innebär att mjölken upphettas för att ta död på skadliga bakterier och mikroorganismer. Vid hög pastöriering behandlas mjölken i över 80°C i 3 – 5 sekunder. Detta ger produkten en längre hållbarhet.
Homogenisering
Homogenisering är en process i mejeriet där fettet i mjölk finfördelas. Det för att grädden inte skiktar sig och lägger sig på ytan.
HYLA
Valios registrerade varumärke för produkter som innehåller under 1 g laktos per 100 g, över 80 % av laktosen är enzymatiskt spjälkad. HYLA betyder HYdrolised LAactose, dvs. nedbruten laktos. Läs mer om HYLA under Forskning och framtid.
Hypolaktasi
Hypolaktasi innebär brist på latasenzym och kan, men behöver inte, ge symtom på laktosintollerans.
Inulin
Inulin är en typ av kolhydrat som tillsätts till livsmedel för att öka mängden kostfiber.
Kalcium
Är ett mineral som framförallt är viktigt för skelettet och tänderna men även för blodets koaguleringsförmåga och för att muskler och nervsystem ska fungera. Det som främst styr upptaget av kalcium i kroppen är tillgången på vitamin D, som också finns i mjölk. Kalciumrik mat är mjölk och ost.
Kalciumglukonat
Kalciumglukonat (E578) är salter av glukonsyra som används för att motverka brunfärgning och härskning av matvaror.
Kalciumlaktat
Kalciumglukonat är salter av mjölksyra. Det bildas genom en jäsning (fermentering) av socker. Mjölksyrabakterien ”äter” upp sockret och det bildas kalciumlaktat (i närvaro av kalcium). Fungerar som ett surhetsreglerande ämne i livsmedel som även förstärker antioxidanters verkan mot brunfärgning och härskning.
Kaliumklorid
Kaliumklorid (E508), saltsyrans kaliumsalt. Används som ett surhetsreglerande medel.
Kaliumsorbat
Kaliumsorbat (E202) är ett konserveringsmedel. När det används som tillsats i livsmedel framställs det syntetiskt men ämnet förekommer också naturligt i många bär och frukter, till exempel rönnbär och hjortron.
Karamellsirap
Karamellsirap är en smaksatt sirap.
Karmin
Karmin (E120) är ett färgämne som används för att ge livsmedel en röd färg. Ämnet extraheras från de torkade honorna av insekten Dactylopius coccus, Kochenillsköldlus.
Kärnmjölk
Kärnmjölk är en biprodukt från smörtillverkning. Innehåller cirka 0,5 % fett. Kärnmjölk innehåller mjölkprotein och mjölksocker (laktos).
Karragenan
Karragenan (E407) är ett förtjockningsmedel som framställs ur rödalger.
Klorofyll
Klorofyll (E140) ger växter dess gröna färg.
Kolhydrater
Kolhydrater finns i stärkelse, socker och kostfiber. Exempel på mat som innehåller stärkelse är mjöl, gryn, müsli, bröd, pasta, potatis, ris och bönor med mera. Kolhydraternas viktigaste funktion är att tillföra kroppen energi. Ett gram kolhydrat innehåller 4 kcal (eller 17 kJ).
Konserveringsmedel
Konserveringsmedel tillsätts i livsmedel för att ge dem längre hållbarhet.
Kostfiber
Kostfiber är kolhydrater som delvis inte bryts ned till stärkelse och socker i tunntarmen. De ger därför en känsla av mättnad utan att ge kroppen mycket energi.
Laktas
Laktas är ett matsmältningsenzym som bildas i tunntarmens tarmludd som bryter ned laktosmolekyler till glukos och galaktos.
Laktasenzym
Finns hos de flesta människor i tunntarmen och har till uppgift att spjälka (fördela) mjölkens laktos (mjölksocker).
Laktos
Laktos är ett annat ord för mjölksocker.
Laktosintolerans
Laktosintolerans, även kallat adult hypolaktasi, innebär en minskad förmåga hos kroppen att ta upp laktos som kan ge symtom i mag-tarmkanalen som magsmärtor, uppsvälld buk och gasbildning. Förmågan att bryta ned laktos beror på hur mycket av enzymet laktas tarmen producerar och hur aktivt det är. Laktosintolerans är ingen sjukdom och är helt ofarligt.
Laktosintoleranstest
Laktosintoleranstest görs vanligen med hjälp av ett blodprov som mäter glukosnivån. Kan även vara ett utandningsprov som mäter förekomsten av vissa gaser, eller ett DNA test som undersöker mutationer i laktasgenen. Ta Valios laktosintoleranstext.
Matyoghurt
Naturell yoghurt syrad med levande yoghurtkultur. Används i både varm och kall matlagning. Bör redas med vetemjöl vid uppvärmning.
Mikrobiellt löpe
Vid osttillverkning används löpe för att koagulera mjölken till ost. Mikrobiellt löpe är ickeanimalisk löpe, man använder sig av enzym som utvinns från svampar (Endothia parasitica och Aspergillus niger). Samtliga av Valios ostar är gjorda på mikrobiellt löpe.
Mjölkproteinallergi
Mjölkproteinallergi är en allergisk reaktion på de proteiner som finns i mjölk. Ska inte förväxlas med laktosintolerans.
Modifierad majsstärkelse
Majsstärkelse utvinns ur majs. Att stärkelsen har modifierats betyder att stärkelsens egenskaper har förändrats efter det att stärkelsen är utvunnen ur sin råvara. Används i livsmedel för att få önskad konsistens. Modifierad stärkelse innebär alltså inte någon genmanipulation.
Modifierad potatisstärkelse
Potatisstärkelse utvinns av potatis. Att stärkelsen har modifierats betyder att stärkelsens egenskaper har förändrats efter det att stärkelsen är utvunnen ur sin råvara. Används i livsmedel för att få önskad konsistens. Modifierad stärkelse innebär alltså inte någon genmanipulation.
Monosackarid
En enkel sockerart som utgör grunden i en kolhydrat. Fruktos och de två monosackariderna glukos och galaktos, som bildar laktos, är enkla sockerarter.
Natriumcitrat
Natriumcitrat (E331) är ett surhetsreglerande medel som utvinns ur citronsyra.
Naturidentisk
Innebär att ett ämne är syntetiskt framställt men är helt identiskt med ett naturligt förekommande ämne.
Nyckelhålsmärkt
Nyckelhålsmärkningen är en symbol som är ett hjälpmedel för konsumenten att välja ett lättare alternativ eller äta fiberrikare.
Oligofruktos
Oligofruktos är en typ av kostfiber som hjälper magfunktionen och motverkar förstoppning.
Pastörisering
Pastörisering innebär att mjölken upphettas för att ta död på skadliga bakterier och mikroorganismer.
Pektin
Pektin (E440) förekommer naturligt i from av protopektin i t.ex apelsin- och citronskal, varur det extraheras. Extraktet koncentreras och torkas. Pektin används för att ge livsmedel en bättre konsistens.
Protein
Proteiner behövs för att bygga upp kroppens celler och för att bilda enzymer och hormoner. Kött, fisk, fågel, ägg, mjölkprodukter, ost, ärtor, bönor och linser är exempel på proteinrik mat.
Rödbetsextrakt
Rödbetsrött (E 162) är extrakt från rödbetor som ger livsmedel en röd färg.
Rödbetsrött
Rödbetsrött (E 162) är extrakt från rödbetor som ger livsmedel en röd färg.
Skummjölk
Skummjölk är mjölk från vilken grädden avskilts genom separering.
Syrningskultur
Vid pastöriseringen av mjölk dör nästan alla bakterier, men vissa sorters bakterier behövs för att ge produkten smak och konsistens. Därför tillsätts mjölksyrabildande bakterier (syrningskultur). Det finns många olika sorters bakterier med olika karaktär och verkningssätt. Läs mer om syrning och fermentering.
Tapiokastärkelse
Tapiokastärkelse är stärkelse som utvinns ur roten av den tropiska örten maniok som också kallas kassava. Stärkelsen används som förtjockningsmedel och innehåller inte gluten.
Termiserad mjölk
Mjölk som inte behandlats lika länge (eller med lika hög temperatur) som pastöriserad mjölk. Termiseringen sker i ca 60°C temperatur och sker under kortare tid än pastöriseringen. Termiserad mjölk används t.ex. i tillverkning av osten Emmentaler.
Transfett
Med transfett menar man omättade fettsyror som har en speciell form. Transfetter uppkommer naturligt i idisslares matsmältning till skillnaden från margarin där de uppstår som resultat av industriell behandling då fett delvis härdas. Hälften av transfetterna i kosten härstammar från naturliga fetter i animaliska produkter (kött och mjölkprodukter) och resten från industriellt framställda transfetter i livsmedel som till exempel micropopcorn, glass av vegetabilisktfett, kex, pastejer samt i friterade produkter.
Trinatriumcitrat
Trinatriumcitrat (E331) är ett surhetsreglerande medel som utvinns ur citronsyra.
UHT-behandlad
UHT är förskortning av Ultra High Temperature (ultra hög temperatur). Produkten blir upphettad i 1-4 sekunder till +135-140°C och förpackas sedan aseptiskt (sterilt). Detta för att undvika kontakt med luftburna mikroorganismer, vilket ger produkten en längre hållbarhet och gör att den kan förvaras i rumstemperatur.
Vanillin
Vanillin är ett naturligt smak- och doftämne, som är den överlägset tydligaste komponenten i vaniljsmaken.
Vitamin C
Är ett vanligare namn för askorbinsyra. C-vitamin är inblandat i många viktiga funktioner i kroppen. Den fungerar som antioxidant då den skyddar fettlösliga vitaminer och andra fettämnen i kroppen mot att oxidera (härskna). C-vitaminrika livsmedel är främst frukt, bär och juice. Bland grönsakerna förekommer C-vitamin främst i kål, paprika, persilja och nässlor.
Vitamin D
Finns framförallt i feta fiskar och i berikade margariner, men tillverkas även i huden när den exponeras för solljus. Mjölk kan D vitamin-berikas.
Yoghurtkultur
Yoghurtkultur består av mjölksyrabakterier. För att tillverka yoghurt tillsätter man yoghurtkultur som äter upp laktos och bildar mjölksyra och andra ämnen som gör att det blir just yoghurt.
Vassle
Vassle är en klar vätska som består av vatten, proteiner, mjölksocker, vitaminer och mineraler. Vassle uppstår vid tillverkning av ost, då man med hjälp av löpeenzym får kaseinet i mjölken att koagulera. Av kaseinet och fettet bildas en fast ostmassa och vassle i form av vätska frigörs.