Fortsätt till innehållet

Baked Alaska

Avsluta året på topp med en Baked Alaska – en klassisk efterrätt som garanterat kommer imponera på dina gäster. Både tårtan, glassen och marängen kan göras i förväg. Gott nytt år - bokstavligen!

Baked Alaska

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Browniebotten

  • 75 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 1¼ dl strösocker
  • ¼ dl kakao
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ägg
  • ½ dl vetemjöl
  • 50 g vit choklad

Hallonsås

  • 250 g frysta hallon
  • ½ dl strösocker

Hallonblåbärsglass

Sockertopping

  • 1 dl strösocker

Italiensk maräng

  • äggvitor
  • ½ dl vatten
  • 2½ dl strösocker

Instruktioner

Browniebotten

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Vispa ner socker, kakao, salt och vaniljsocker i kastrullen. Vispa ned äggen och vänd sist ner mjölet.
  3. Hacka den vita chokladen fint och rör ner den i smeten.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (ca 24 cm Ø).
  5. Grädda i cirka 25 minuter, testa med sticka, den ska vara något kladdig. Låt svalna.

Hallonsås

  1. Koka upp hallon och socker och låt koka i cirka 3 minuter.
  2. Passera såsen genom en sil. Låt svalna.

Hallonblåbärsglass

  1. Vispa grädden fluffig.
  2. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt.
  3. Rör ner äggblandningen och kvargen i grädden. Kör i glassmaskin.
  4. Klä insidan av en rund skål som är lika stor som brownien med plastfolie.
  5. Varva glass och sås i skålen.
  6. Lägg på brownien, viktigt är att botten ska täcka hela skålen så att ingen glass kommer upp på sidorna.
  7. Frys skålen i minst 8 timmar.

Sockertopping

  1. Smält socker i en stekpanna och ringla ut figurer på ett bakplåtspapper.

Italiensk maräng

  1. Värm vatten och socker i en kastrull till 120°C
  2. Vispa samtidigt äggvitor fluffiga i en skål.
  3. När sockerlagen är 121°C, häll ner den i äggvitorna i en tunn stråle under konstant vispning. Vispa tills marängen är rumstempererad.
  4. Hit kan du förbereda.

Montering

  1. Ta ut skålen med glassen, vänd den upp och ner på ett fat, dra av plastfolien.
  2. Bred marängen runt om hela glasstårtan.
  3. Bränn av marängen med en gasbrännare eller i ugnen på 250°C grill.
  4. Toppa med sockerfigurerna. Servera direkt.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.