Fortsätt till innehållet

Berlinermunk

Härliga Berlinermunkar med kardemummasmak och fin rosa glasyr som helst ska ätas nygjorda. Det här receptet är helt laktosfritt så att fler kan njuta.

Berlinermunk

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Till fritering

  • 1 l rapsolja

Glasyr

  • 4 dl florsocker
  • 2 tsk kallt vatten
  • 0,4 ml karamellfärg, röd

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke eller i en hushållsassistent.
  2. Värm mjölken fingervarm (37°) och häll den över jästen.
  3. Tillsätt ägg, socker, salt och kryddor. Blanda ner mjölet lite i taget till en smidig deg som släpper från skålens kanter. Arbeta sist ner det mjuka smöret.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter.
  5. Forma degen till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 30 minuter.
  6. Värm oljan i en gryta eller en tjockbottnad kastrull till 170-180°.
  7. Fritera munkarna i omgångar ca 1-2 minuter per sida tills de är gyllene. Vänd dem halvvägs.
  8. Lyft upp de färdiga munkarna med en hålslev och lägg dem på hushållspapper.
  9. TIPS! Har du ingen termometer kan du testa oljans temperatur med en bit ljust bröd. Sjunker brödbiten är oljan för kall, friteras den gyllene efter 1 minut är oljan lagom varm.

Glasyr

  1. Vispa samman florsocker och vatten, en tesked i taget, till en slät kräm.
  2. Vispa ned karamellfärgen.
  3. Bred toppingen över de varma munkarna.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.