Förberedelsetid
Aktiv
1 h 30 min
Passiv
4 min
Totalt
1 h 34 min
Svårighetsgrad
-
Bakentusiast
- Ugn150°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängderChokladbotten
- 1¾ dl starkt kaffe
- 1½ dl kakao
-
1 dl
Valio Laktosfri lätt crème fraiche 12%Valio laktosfri lätt crème fraiche har en naturell, krämig, god och fyllig smak. Passar bra…
- 3½ dl vetemjöl
- 1½ bakpulver
- ½ tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
-
175 g
Valio Laktosfri smör, rumstempereratSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 1½ dl strösocker
- 1 dl muscovadorörsocker (ljust eller mörkt)
- 2 ägg
Hallonkompott
- 2 gelatinblad
- 200 g frysta hallon
- ½ lime, rivet skal
- 1 tsk lime pressad
- 2 msk strösocker
Choklad-och hasselnötsfrosting
- 240 g mörk choklad
-
350 g
Valio Laktosfri smör, rumstempereratSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 1 dl florsocker
- 240 g hasselnötskräm
- 2 krm salt
- 1 krm kardemumma (stött)
Dekorering
- 2 dl hallon (färska)
- ½ dl chokladkrispkulor
Dela recept
Instruktioner
Chokladbotten
- Värm ugnen till 150°C. Klä springformen (18-20 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.
- Rör ihop kaffe, kakao och Valio lätt crème fraiche 12% i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke, ställ åt sidan.
- Vispa smöret 2–3 minuter i en köksassistent så det blir ljust och luftigt. Tillsätt strösocker och muscovadorörsocker, vispa 2–3 minuter till. Det skall bli riktigt ljust och luftigt.Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan gångerna. Nu kan smeten skära sig men den går ihop igen när du tillsätter mjölblandningen. Rör ner mjölblandningen växelvis med kaffeblandningen. Vänd försiktigt runt till en jämn smet med en slickepott.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen tills provstickan är precis torr, 50-60 minuter. Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre bottnar.
Hallonkompott
- Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter.
- Lägg tinade hallon, kardemumma, rivet limeskal, limesaft och strösocker i en kastrull. Värm upp på medelhög värme. Låt koka ihop till en sås. Tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta i såsen. Rör om och häll upp i en form (18-20 cm i diameter) som du vill gjuta kompotten i. Frys helt för att lättare kunna hantera kompotten när du skall lägga den på tårtan.
Choklad-och hasselnötsfrosting
- Hacka chokladen och låt den smälta i en bunke över ett vattenbad. Låt den svalna till ca 35 grader, annars smälter smöret när du tillsätter chokladen.
- Vispa smör och socker ljust och luftigt i en köksassistent. Tillsätt choklad, hasselnötskräm och salt under vispning, tillsätt lite i taget. Vispa till en slät frosting.
Montering
- Skär chokladbottnen i 3 anslag. Lägg på den gjutna hallonkompotten. Lägg på nästa anslag och bred på ett lager hasselnötsfrosting. Lägg på några skivade hallon. Lägg på det översta anslaget och stryk upp hela tårtan med chokladfrosting. Spritsa tårtan på toppen med tätt stjärntyll i olika storlekar. Spritsa även i nederkant på tårtan med en liten tät stjärntyll. Dekorera med färska hallon och chokladkrispkulor.
Till recepten
Dela recept