Fortsätt till innehållet
Citron- och marängpaj

Citron- och marängpaj

En underbart god och fräsch efterrätt där den syrliga citronfyllningen och den söta marängen är en perfekt match. Pajen och marängen går bra att förbereda dagen innan och förvaras separat. Vispa upp marängen igen, bred på och bränna av precis innan servering.

Citron- och marängpaj

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Pajdeg

  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ dl strösocker
  • ägg
  • 100 g
    Valio Laktosfri smör, i tärningar
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g

Fyllning

  • ägg
  • äggulor
  • 2 msk potatismjöl
  • citron, saft och finrivet skal
  • 120 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 200 g
    Valio Laktosfri kvarg citron
    Laktosfri kvarg med fyllig och rund smak av citron. God som den är tillsammans med…
    Valio Laktosfri kvarg citron 7%
  • 3 dl strösocker

Maräng

  • äggvitor
  • 2½ dl strösocker
  • ¾ dl vatten

Instruktioner

Pajdeg

  1. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg och smör och nyp ihop till en jämn deg.
  2. Tryck ut degen i en rund pajform (Ø 28 cm) och låt stå i kyl ca 30 minuter.
  3. Grädda pajskalet gyllenbrunt i 200°, ca 10 minuter.

Fyllning

  1. Vispa samman ägg, äggulor, socker, potatismjöl, citronsaft och citronskal i en bunke.
  2. Sätt bunken över en kastrull med sjudande vatten. Vispa krämen tjock över vattenbadet ca 10 minuter. Se upp så att krämen inte blir för varm då den kan spricka.
  3. Ta av bunken från värmen. Klicka i smöret under vispning. Låt svalna och vänd sist i kvargen.
  4. Häll fyllningen över pajskalet och låt svalna i kylen.

Maräng

  1. Vispa äggvitorna styva med en elvisp i en bunke. Sätt bunken över ett vattenbad med sjudande vatten och vispa lite till. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en blank maräng, ca 60°.
  2. Ta av bunken från värmen och fortsätt vispa några minuter ytterligare tills marängen svalnar.
  3. Bred eller spritsa marängen över pajen och grädda mitt i ugnen ca 2 minuter eller bränn den med en brännare tills marängen börjat få fin färg.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.