Fortsätt till innehållet

Citronkaka

Klassikern av kaffekakor är den milda och syrliga citronkakan. Det här receptet har avnjutits på många fikabord. Kakan ska förberedas dagen innan servering eller tidigare.

Citronkaka

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 200 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 1 msk ströbröd
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 citron citronskal från 1 citron
  • ägg
  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 msk citronjuice

Topping

  • 0 kg florsocker

Instruktioner

  1. Smörj och bröa en springform.
  2. Vispa det mjuka smöret, sockret och vaniljsockret till ett fluffigt, blekt skum.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget, vispa kraftigt emellan. Tillsätt till sist det rivna skalet av citronen.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  5. Sikta mjöl-blandningen till smör-sockerskummet och tillsätt citronsaften. Blanda tills det är slätt.
  6. Häll smeten i kakformen.
  7. Tillaga i nedre delen av ugnen på galler i 175°C grader. Gräddningstiden för tårtan är 45 - 50 min. Kontrollera färdigheten med en sticka.
  8. Låt kakan svalna en stund innan den vänds upp och ner. Kakan ska förberedas i god tid innan servering (t ex dagen innan). Kakan kan även frysas.
  9. Servera kakan på fikabordet. Dekorera med siktat florsocker.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.