Fortsätt till innehållet

Citrusbakelse

En elegant moussebakelse med smak av grapefrukt, citron och mango. Inuti gömmer sig en färgstark svartvinbärsgelé. Det är många moment och kräver planering. Moussen behöver minst 5 timmar att stelna. Mangopuré gör du genom att mixa och sila bär/frukt genom en sil.

Citrusbakelse

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Svartvinbärsfyllning

  • gelatinblad
  • 100 g (1dl) svartvinbärspuré
  • 2 msk citron, pressad
  • 2 msk strösocker

Grapefruktmousse

  • gelatinblad
  • 2 msk grapefrukt, pressad
  • äggula
  • äggvita
  • ½ dl strösocker
  • grapefrukt, rivet skal
  • 2 msk aperol
  • 1½ dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl

Vaniljkakor

  • ¾ dl florsocker
  • ½ msk vaniljsocker
  • 2¼ dl vetemjöl
  • 85 g
    Valio Laktosfri smör, kallt
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • äggula
  • ½ vatten, kallt
  • 1 krm salt

Citron-och mangoglaze

  • gelatinblad
  • 110 g vit choklad
  • ¾ dl vispgrädde
  • 30 g mangopure
  • 1 msk citron (pressad)
  • 1¼ dl strösocker
  • ¾ dl glukossirap

Montering

  • 50 g vit choklad

Instruktioner

Svartvinbärsfyllning

  1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter. Värm upp svartvinbärspuré, citronsaft och strösocker i en kastrull. Tillsätt gelatinbladen och gjut i små kupoler. Frys helt.

Grapefruktmousse

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten 5-10 min. Pressa 80 g saft ur en grapefrukt. Värm saften i en kastrull, och smält i gelatinet.
  2. Värm upp äggula, socker och finrivet grapefruktskal i en liten kastrull över ett vattenbad. Sjud under vispning tills det tjocknat. Ställ åt sidan.
  3. Blanda grapefruktsaften med aperol och ägguleblandningen.
  4. Vispa äggvitan hårt. Vispa grädden ganska hårt. Vänd ihop grapefruktblandningen med äggvitan och grädden. Häll upp formar ställ i frysen i ca 10 minuter, när moussen stelnat lite lägger du ner en svartvinbärskupol. Tryck ner den så den ligger jämnt med ytan. Frys helt.

Vaniljkakor

  1. Värm ugnen till 175 °C. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en jämn deg, låt vila i kyl ca 30 minuter.
  2. Kavla ut degen ca 3 mm tjock på ett mjölat bakbord. Stansa ut kakor med hjälp av en stansring som är ca 1-2 cm bredare än formarna du gjuter moussen i.
  3. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter.

Glaze

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 minuter. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  2. Koka upp grädde, mangopuré, pressad citron, socker och glykossirap. Tillsätt gelatinet, häll över chokladen och mixa till en jämn glaze. Undvik att få luftbubblor i glazen genom att mixa i botten hela tiden och ev luta bunken lite.
  3. Låt glazen svalna till ca 37-38 grader innan du häller den över moussbakelserna. Skrapa bort överflöd med en palett.

Montering

  1. Lägg den glazade moussbakelsen på kakan och dekorera med krossade maränger i nederkant och brutna chokladspiraler.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.