Fortsätt till innehållet

Enkel kantarellpaj

Kantareller, skogens guld, blir gott till det mesta. Ät dem smörstekta på en macka eller släng ihop en enkel och god kantarellpaj. Den funkar till kräftskivan, buffébordet eller att äta bara som den är tillsammans med en sallad.

Enkel kantarellpaj

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Pajdeg

  • 150 g
    Valio smör normalsaltat
    Vårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
    Valio smör normalsaltat 500 g
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 dl ost, grovriven
  • 2 msk vatten, kallt
  • 2 krm salt
  • 1 tsk timjan, torkad

Fyllning

  • ½  purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 600 g färska kantareller
  • 2 msk
    Valio smör normalsaltat
    Vårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
    Valio smör normalsaltat 500 g
  • 0 kg salt
  • 0 kg svartpeppar

Äggstanning

Servering

  • 0 kg färska örter, t ex timjan eller gräslök

Instruktioner

Botten

  1. Skär smöret i tärningar. Sikta i mjölet och blanda ner ost, timjan och vatten till en jämn deg.
  2. Tryck ut blandningen på botten och sidorna av en pajform (ø ca 25 cm). Låt gärna vila i kylen i 30 minuter.
  3. Förgrädda botten i 200°C i 10 minuter

Fyllning

  1. Skölj och skär purjolöken fint. Skala och pressa en vitlöksklyfta.
  2. Rensa och skär svampen i bitar. Låt den "svettas" i en varm stekpanna tills vätskan försvinner. Tillsätt smör, purjolök och vitlök och stek tills löken är mjuk ca 15 minuter. Krydda med salt och peppar. Lägg undan lite kantareller som du kan använda till garnering.
  3. Lägg svamp- och lökblandningen i den förgräddade pajskalet.

Äggstanning

  1. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll över fyllningen i pajskalet. Krydda med salt och peppar.
  2. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter tills den har stelnat och fått fin färg.

Servering

  1. Servera pajen ljummen eller kall.
  2. Toppa pajen med de smörstekta kantarellerna och avsluta med att strö över färska kryddor.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.