Förberedelsetid
Aktiv
2 h
Passiv
4 h 40 min
Totalt
6 h 40 min
Svårighetsgrad
-
Erfaren kock
- Ugn175°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängderMandelbotten
-
100 g
Valio Laktosfri smör, rumstempereratSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 150 g mandelmassa, grovriven
- 2 ägg, rumstempererade
- 2 msk majsstärkelse
- 2 g vaniljpulver
Fyllning
- 200 g hallon, färska eller frysta
- 2 äggvitor
- ¾ dl strösocker
-
2 dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
-
400 g
Valio Laktosfri cream cheese naturellValio laktosfri cream cheese är en naturell och krämig färskost som är god som pålägg…
- 4 gelatinblad
- 1 msk limejuice
Glasyr och dekoration
- 100 g vit choklad
- 1 gelatinblad
- 200 g hallon
- 2 msk strösocker
- 0 kg färska hallon och ätbara blommor
Dela recept
Instruktioner
Mandelbotten
- Sätt ugnen på 175 °C.
- Vispa smör och mandelmassa till ett fluffigt skum. Vispa ned äggen ett i taget. Sikta ner majsstärkelsen och vaniljpulvret. Blanda till en slät smet.
- Häll smeten i en bakplåtspappersklädd springform (ca 20 - 22 cm Ø).
- Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna innan kakan lossas från formen.
Fyllning
- Lägg eventuellt mandelbotten i en lite större springform (23-24 cm Ø) klädd med bakplåtspapper. Kakan får en snygg kakfri kant men det är inte nödvändigt utan du kan också ta springformen du gräddade kakan i och klä den med bakplåtspapper.
- Fördela hallonen jämnt över tårtan.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret i omgångar under vispningen.
- Vispa grädden fast i en annan bunke och vänd ner färskosten. Vänd ner de vispade äggvitorna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
- Koka upp limesaften i en liten kastrull på spisen. Krama ur och tillsätt de avrunna gelatinbladen och låt dem smälta. Vispa ner den varma saften i fyllningen.
- Skeda fyllningen över mandelbotten, först längs formens kanter och sedan över hallonen. Gör ett runt spår överst med hjälp av en sked, dra från mitten och ut mot kanten. Täck över och låt stelna i kylen i minst 4 timmar.
Glasyr och dekoration
- Smält chokladen. Skeda ut små högar i en rad på ett smort bakplåtspapper. Dra ut högarna med skedens baksida så att de blir som chips. Lägg bakplåtspapperet på en välvd behållare, till exempel på en flaska så att de får en böjd form. Ställ gärna i kylen för att stelna.
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter.
- Koka hallon och socker i en kastrull på medelvärme i ca 10 minuter. Sila bort hallonkärnorna.
- Värm upp hallonpurén, krama ur gelatinbladet och vispa tills det har löst sig. Låt svalna något.
- Häll hallonblandningen i spåret på kakans yta. Låt svalna.
- Dekorera med färska hallon, vita chokladchips och blommor.
Till recepten
Dela recept