Fortsätt till innehållet

Jullax

Lax i ugn är ett av svenskarnas mest eftertraktade recept under julen. Detta recept på jullax ger den traditionella laxen ett tranbärstäcke med smaker som passar utmärkt på julbordet.

Jullax

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 800 g laxfilé
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk pepparkakskrydda
  • ¼ tsk svartpeppar

Glaze

  • ½ dl mandlar
  • 1 Skiva (25 g) rågbröd
  • 50 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • ½ dl torkade tranbär
  • 2 msk timjan (hackad)

Sås

  • 2 dl
    Valio Laktosfri matgrädde
    Valio laktosfri matgrädde kan användas i varm matlagning såsom soppor, såser och ugnsrätter. Tål långvarig…
    Valio Laktosfri matgrädde 10% 5 dl
  • 1 msk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk lingonpulver
  • 1 tsk vinäger

Dekoration

  • 0 kg torkade tranbär
  • 0 kg färsk timjan

Instruktioner

  1. Lägg laxen i en ugnsform med skinnsidan nedåt. Krydda med salt, pepparkakskrydda och peppar.
  2. Mosa tranbär med krossade mandlar och/eller pekannötter. Hacka rågbrödet. Om rågbrödet är färskt, rosta det i brödrosten först.
  3. Mjuka upp smöret något i mikron eller i kastrull, tills det nästan är smält. Blanda ingredienserna till glazen.
  4. Tillaga först laxen i övre delen av ugnen i 225 grader i 10 min. Bred sedan på glazen och flytta ugnsformen längst ner i ugnen i ca 20 min. Tiden i ugnen beror på tjockleken på laxfilén. Använd gärna en ugnstermometer på laxens tjockaste del och ta ut laxen ur ugnen när den uppnår 52–56°C.

Sås

  1. Vispa grädde, socker, salt och lingonpulver till ett löst skum. Smaksätt med vinäger.

Dekoration

  1. Dekorera med torkade tranbär och färsk timjan.
  2. Servera jullaxen med potatis och sås eller som en del av julbordet.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.