Förberedelsetid
Aktiv
15 min
Passiv
30 min
Totalt
45 min
Svårighetsgrad
-
Nybörjarkock
- Ugn225°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängder- 800 g laxfilé
- ½ tsk salt
- ½ tsk pepparkakskrydda
- ¼ tsk svartpeppar
Glaze
- ½ dl mandlar
- 1 Skiva (25 g) rågbröd
-
50 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- ½ dl torkade tranbär
- 2 msk timjan (hackad)
Sås
-
2 dl
Valio Laktosfri matgräddeValio laktosfri matgrädde kan användas i varm matlagning såsom soppor, såser och ugnsrätter. Tål långvarig…
- 1 msk strösocker
- ½ tsk salt
- 2 tsk lingonpulver
- 1 tsk vinäger
Dekoration
- 0 kg torkade tranbär
- 0 kg färsk timjan
Dela recept
Instruktioner
- Lägg laxen i en ugnsform med skinnsidan nedåt. Krydda med salt, pepparkakskrydda och peppar.
- Mosa tranbär med krossade mandlar och/eller pekannötter. Hacka rågbrödet. Om rågbrödet är färskt, rosta det i brödrosten först.
- Mjuka upp smöret något i mikron eller i kastrull, tills det nästan är smält. Blanda ingredienserna till glazen.
- Tillaga först laxen i övre delen av ugnen i 225 grader i 10 min. Bred sedan på glazen och flytta ugnsformen längst ner i ugnen i ca 20 min. Tiden i ugnen beror på tjockleken på laxfilén. Använd gärna en ugnstermometer på laxens tjockaste del och ta ut laxen ur ugnen när den uppnår 52–56°C.
Sås
- Vispa grädde, socker, salt och lingonpulver till ett löst skum. Smaksätt med vinäger.
Dekoration
- Dekorera med torkade tranbär och färsk timjan.
- Servera jullaxen med potatis och sås eller som en del av julbordet.
Till recepten
Dela recept