Fortsätt till innehållet
Karlsbaderbullar med pistage

Karlsbaderbullar med pistage

Karlsbaderbullar bakas med mycket smör och ägg. Man har även bakpulver i degen. Detta ger bulle med ett kortare bett och frasigare yta. Degen jäser i kylen, vilket ger en fast och fin deg som är enkel att forma och jobba med.

Karlsbaderbullar med pistage

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Fyllning

  • 180 g mandelmassa
  • 200 g
    Valio Laktosfri smör, rumstempererat
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • ½ dl strösocker
  • 100 g pistagenötter
  • ½ krm salt
  • ½ krm bittermandelessens

Sockerlag

  • ½ dl vatten
  • ½ dl strösocker

Till pensling

  • ägg
  • 30 g pistagenötter, finhackade

Instruktioner

Deg

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut i mjölken. Blanda i socker, kardemumma och ägg. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och smör. Knåda ihop i en assistent i ca 8-10 minuter, tillsätt saltet på slutet.
  2. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i kyl minst en timme.

Fyllning och utbak

  1. Riv mandelmassan i en bunke och blanda ihop med smör, socker, finhackade pistagenötter, salt och ev. bittermandelessens. 
  2. Dela degen i två delar och kavla ut ena delen till en lång rektangel, 3 mm tjock. Bred på hälften av fyllningen och vik långsida till långsida. Kavla ut den lite till. Skär en 1,5-2 cm breda remsa som du tvinnar och rullar ihop. Fäst änden under bullen och upprepa med resten av degen. Upprepa med den andra deghalvan. (Du kan även kavla ut hela degen direkt om du har ett stort bakbord).
  3. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 45 minuter. Värm ugnen till 220 °C.

Sockerlag

  1. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt svalna.

Pensling

  1. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på hackad pistage.
  2. Grädda bullarna i 10-12 minuter. Bullarna skall ha en temperatur på 94 grader när du tar ut dom. 
  3. Pensla med sockerlag direkt efter gräddning.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.