Fortsätt till innehållet
Köttgryta med dill – eller pepparrotssås

Köttgryta med dill – eller pepparrotssås

En klassisk köttgryta med två såsförslag, antingen en sötsyrliga dillsås eller en senaps- och pepparrotssås. Välj din favorit! Servera grytan med kokt potatis.

Köttgryta med dill – eller pepparrotssås

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • gul lök
  • morot
  • 800 g nötkött, högrev eller grytbitar
  • 2 msk kalv- eller köttbuljong
  • lagerblad
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Pepparrotssås

  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 5 dl
    Valio Laktosfri matgrädde
    Valio laktosfri matgrädde kan användas i varm matlagning såsom soppor, såser och ugnsrätter. Tål långvarig…
    Valio Laktosfri matgrädde 10% 5 dl
  • 25 g pepparrot, riven
  • 2 msk dijonsenap
  • 0 kg salt och svartpeppar
  • 0 kg majsstärkelse

Dillsås

  • 5 dl kalv- eller köttbuljong
  • 1 msk ättiksprit
  • 3 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl färsk dill
  • 0 kg majsstärkelse
  • 0 kg salt och svartpeppar

Instruktioner

  1. Skala och skär löken och moroten i stora bitar.
  2. Putsa köttet och skär i bitar, ca 2-3 cm.
  3. Lägg köttet i en kastrull med buljongen, koka upp och skumma.
  4. Tillsätt morötter och lök samt kryddor.
  5. Låt koka tills köttet är mjukt och mört, ca 1-1,5 timme.
  6. Servera med pepparrotssås eller dillsås.

Pepparrotssås

  1. Koka upp buljongen, tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda ca 10 minuter.
  2. Red eventuellt såsen om den är för tunn genom att blanda majsstärkelse med vatten och vispa ned i såsen.
  3. Krydda med salt och peppar.

Dillsås

  1. Koka upp buljongen, tillsätt övriga ingredienser förutom dillen.
  2. Låt sjuda i ca 10 minuter.
  3. Red eventuellt såsen om den är för tunn genom att blanda majsstärkelse med vatten och vispa ned i såsen.
  4. Rör ner dillen i såsen precis innan servering.
  5. Krydda med salt och peppar.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.