Förberedelsetid
Aktiv
30 min
Passiv
2 h
Totalt
2 h 30 min
Svårighetsgrad
-
Nybörjarbröd
- Ugn220°C
Recension
5
stjärnor av fem
3 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängder- 25 g jäst, färsk
- 4 dl vatten
- 2 msk olivolja
-
30 g
Valio Laktosfri smör, mjuktSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 2 ägg
- 1 msk honung, flytande
- 9 dl rågsikt
- 2½ dl vetemjöl special
- 2 tsk salt
- 1 ägg ägg, till pensling
- 2 msk vallmofrön
Dela recept
Instruktioner
- Förbered en plåt, 30 × 40 cm, med bakplåtspapper.
- Smula jästen i en bunke och blanda ut med vatten. Tillsätt olja, smör, ägg, honung, rågsikt och vetemjöl special. Knåda till en något klibbig deg i en assistent, 5–10 min. Tillsätt saltet på slutet. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Dela degen i 15 lika stora bitar, ta gärna hjälp av en våg. Forma till bollar och lägg på plåten. Låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk. Värm ugnen till 220 °C.
- Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt brödet gräddas till ca 94 grader i innertemperatur. Låt svalna innan du bryter brödet.
Till recepten
Dela recept