Fortsätt till innehållet
Oklahoma Style Burgers

Oklahoma Style Burgers

Det här receptet på veganska Oklahoma Style Smash Burgers är framtaget av Gustav Johansson på Jävligt Gott. Burgarreceptet kommer ursprungligen från Oklahoma och går ut på att du smashar in tunnskivad gul lök i biffen och sedan låter en skiva ost smälta på toppen. Resultatet blir en riktigt god smashburgare!

Oklahoma Style Burgers

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Burgarna

  • 850 g formbar vegofärs
  • gula lökar
  • vitlöksklyftor
  • ½  rödbeta
  • 2 msk soja, japansk
  • 1½ msk grönsaksfond, koncentrerad
  • 2 msk paprikapulver, rökt
  • 1 msk bBQ-sås
  • 0 kg svartpeppar
  • 1 msk rapsolja

Tillbehör

  • veganska hamburgerbröd
  • Valio Oddlygood® Veggie slices cheddar
  • 2 msk amerikansk gul senap
  • 1 msk rapsolja

Instruktioner

  1. Tina färsen tina om du använder fryst.
  2. Skala lökarna. Skiva 6 av lökarna i så tunna lökringar du kan, gärna med en mandolin. Det ska vara mycket lök, så oroa dig inte om det känns som mycket! Lägg åt sidan.
  3. Finhacka lökarna som är kvar. Skala och finhacka vitlöken. Skala och riv rödbetan fint.
  4. Blanda färs, hackad lök, riven rödbeta och smaka av med soja, fond, paprika och bbq-sås. Krydda med peppar.
  5. Forma till bollar på ca 80-100 g vardera. Ställ kallt tills det är dags att steka.
  6. Hetta upp en stekpanna med lite olja på medelhög värme, lägg ner bollarna. Toppa dem direkt med en rejäl hög skivad lök per boll. Smasha dem med en hamburgerpress, en bred stekspade eller med botten på en kastrull. Löken ska pressas in i biffen, samtidigt som biffen pressas ner i stekpannan och får rejält med stekyta. Låt steka i ca 60 sekunder. Krydda med rikligt med svartpeppar. Flippa. Lägg på en ostskiva och stek burgarna klara ca 2 minuter på andra sidan. Ha fortsatt hög värme så löken och biffen får fin färg. Tillsätt gärna lite vatten och ånga osten mot slutet, se tips nedan.
  7. Upprepa tills alla burgare är stekta.
  8. Rosta bröden och bred på lite senap. Lägg ihop två burgare på varandra. Ät genast!
  9. Tips: Smält Valio Oddlygood® Veggie Cheddar genom att tillsätta 1-2 msk vatten i stekpannan, lägg på ett lock så ångan från vattnet smälter osten. Låt ångkoka i 10-20 sekunder och ta därefter bort locket.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.