Förberedelsetid
Aktiv
1 h 40 min
Passiv
4 h 10 min
Totalt
5 h 50 min
Svårighetsgrad
-
Erfaren kock
- Ugn220°C
Recension
5
stjärnor av fem
1 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängder- 5 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 150 g hasselnötsmjöl
- ¾ dl vetemjöl
tryffel
-
1 dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
- 15 g honung
- 140 g mörk choklad 55 %
-
25 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 1 nypa salt
kaffesirap
- 1 dl starkt kaffe
- ¾ dl strösocker
kaffesmörkräm
-
200 g
Valio Laktosfri smör, rumstempereratSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 4 dl florsocker
- 1 msk vatten, ljummet
- 1 msk pulverkaffe
Dela recept
Instruktioner
Marängbotten
- Sätt ugnen på 220°C. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna till ett lätt skum i en rostfri bunke. Vispa i strösocker, lite i taget och vispa tills en fast maräng. Vänd försiktigt ner hasselnötsmjöl och vetemjöl med en slickepott.
- Bred ut smeten i plåten till ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter.
- Vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper och låt svalna innan du drar loss bakplåtspappret.
Chokladtryffel
- Koka upp grädde och honung. Hacka chokladen och lägg i en skål. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i ca 1 minut innan du börjar röra om till en slät blandning. Rör ner smör och salt. Plasta och låt tryffeln stelna ett par timmar i rumstemperatur till en bredbar konsistens.
Kaffesirap
- Koka upp kaffet och blanda ner sockret. Rör runt tills sockret löst sig.
- Låt svalna.
Kaffesmörkräm
- Vispa smör och socker ljust och luftigt med en elvisp. Blanda pulverkaffet i ljummet vatten och tillsätt sakta ner i smörblandningen under vispning. Tillsätt ca 1 tsk i taget och vispa in innan du tillsätter mer kaffe.
Montering
- Skär bottnarna i tre lika stora bitar.
- Pensla den första bottnen med kaffesirap och bred på ett lager av tryffeln.
- Lägg nästa botten ovanpå. Pensla med kaffesirup och bred på ett lager smörkräm. Lägg på den sista bottnen och pensla med kaffesirap. Bred på ett lager till med tryffel och försök att få den så slät som möjligt. Ställ kallt i några timmar.
- Skär i rektangulära bitar och se till att alla sidor är snyggt skurna. Dekorera eventuellt med kaffebönor och ätbara guldstenar av choklad.
Till recepten
Dela recept