Fortsätt till innehållet
Potatisgratäng, svart vitlöksbiff och rödvinssås

Potatisgratäng, svart vitlöksbiff och rödvinssås

En riktigt festlig vegansk middag blir det med potatisgratäng, svart vitlöksbiff och rödvinssås. Biffarna har massor av umamismak från svamp, soja och svart fermenterad vitlök. Allt går att förbereda fram till broccolin så att kvällen blir festlig och stressfri.

Potatisgratäng, svart vitlöksbiff och rödvinssås

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Potatisgratäng

  • 1 kg fast potatis
  • gul lök
  • vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 dl oddlygood® Easy Cooking

Svart vitlöksbiff

  • gul lök
  • vitlöksklyfta
  • svarta vitlöksklyftor
  • 1 tsk soja, kinesisk
  • 1 msk svampfond, koncentrerad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk sirap
  • 400 g vegansk färs, formbar
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk rapsolja till stekning

Rödvinssås

  • gul lök
  • vitlöksklyfta
  • ½ tsk rosmarin, torkad
  • ½ dl skogssvamp, torkad
  • 37½ cl rött vin
  • 2½ dl vatten
  • 1½ msk svampfond, koncentrerad
  • 1½ tsk strösocker
  • 2 msk margarin
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Vitlöksfräst broccoli

  • 250 g broccoli
  • vitlöksklyftor, krossade
  • 1 msk soja, japansk
  • 1 tsk citronjuice, färsk
  • 1 msk rapsolja

Instruktioner

Potatisgratäng

  1. Skala potatisen, löken och vitlöken och strimla i tunna skivor med kniv eller mandolin.
  2. Blanda potatis, lök och vitlök i en ugnsform, ca 40x30 cm, salta och peppra. Häll över havregrädde och rör försiktigt om så allt täcks.
  3. Ställ in i ugnen på 225 °C i ca 45-55 minuter. Efter ca 25 minuter kan gratängen behöva täckas med folie så att den inte får för mycket färg.

Rödvinssås

  1. Skala och skiva lök och vitlök och fräs i rikligt med margarin tillsammans med rosmarin, peppar och svamp tills löken mjuknat.
  2. Slå i rödvinet och låt koka på medelvärme tills vinet reducerats ner till ungefär hälften.
  3. Sila bort grönsakerna, tillsätt vatten, margarin och socker och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  4. Red eventuellt såsen med majsstärkelse.

Biffar

  1. Skala och finhacka lök och vitlök och blanda ner i färsen tillsammans med alla övriga ingredienser. Smaka av och teststek gärna en liten bit. Forma fyra stora biffar på ca 100 g vardera.
  2. Stek biffarna i rapsolja tills de fått fin färg på bägge sidor och är fasta i mitten. Håll varma tills det är dags att servera.

Servering

  1. Stek broccolin, delad i buketter, på hög värme i olja tills den mjuknar. Vänd ner vitlök, soja och citronjuicen och stek i 1 minut så alla smaker blandas. Smaka av med peppar.
  2. Servera biffar, broccoli, sås och gratäng.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.