Fortsätt till innehållet

Rabarbertårta

En underbar gräddtårta med rabarber passar bra till sommarens alla kalas. Spritsa ut den sista grädden i ett fint mönster och dekorera med exempelvis citronmeliss, rabarberskal och ätbara blommor för en extra fin fikastund.

Rabarbertårta

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

tårtbotten

  • ägg, rumstempererade
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 10 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 1 msk ströbröd
  • 0 kg
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1,5 L

rabarberfyllning

  • 750 g rabarber
  • 3 dl strösocker
  • 1½ tsk rosmarin, hackad
  • ½ dl potatismjöl
  • ⅔ dl vatten

Montering


Instruktioner

Tårtbotten

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och tillsätt i ägg- och sockerblandningen lite i taget. Häll smeten i en smörad och bröad kakform (ca 23 cm ø).
  2. Grädda i 175 °C i ca 30 minuter. Kontrollera att tårtbotten är färdiggräddad med hjälp av en sticka.
  3. Vänd på tårtbotten när den svalnat något.

Rabarberfyllning

  1. Lägg rabarber, socker, rosmarin och 2 msk vatten i en kastrull. Koka utan lock i ca 10 min tills rabarbern mjuknat och kokat sönder lätt. Rör om då och då. Ställ åt sidan.
  2. Blanda potatismjöl och ca 2 msk till en jämn smet. Häll blandningen i rabarbersmeten under omrörning. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och hetta upp tills det börjar bubbla. Låt smeten svalna.

Montering

  1. Vispa 2 dl grädde och 400 g kvarg fast.
  2. Skär tårtbotten till tre skivor. Fukta eventuellt skivorna (särskilt kanterna) med laktosfri mjölk och rabarberkrämen känns väldigt fast. Bred ut rabarberfyllning och gräddblandningen på två av bottnarna. Lägg ihop och lägg på den sista botten. Täck över tårtan och ställ in i kylen för att stelna över natten.
  3. Vispa 4 dl grädde och 200 g kvarg fast. Täck tårtan med blandningen och dekorera ovansidan med hjälp av en spritspåse.
  4. Precis innan servering toppar du tårtan med t. ex. citronmeliss, ätbara blommor och rabarberskalsvirvlar.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.