Fortsätt till innehållet

Runebergstårta

En runebergstårta är en bakelse som äts i Finland den 5 februari, på Runebergsdagen. Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg påstås ha ätit denna tårta dagligen och tårtan fick därför sitt namn efter honom. Tårtan går extra smak av både punch och whiskeylikör men det går bra att hoppa över för en barnvänlig tårta. Toppa med grädde, hallonmarmelad och färska hallon.

Runebergstårta

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Tårtbotten

  • ägg
  • ¾ dl strösocker
  • ½ dl farinsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • ¼ tsk kardemumma, malen
  • 1 dl flytande smör & rapsolja
  • 1 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • ¾ dl sötmandel, krossad

Till att fukta tårtbotten

  • ¾ dl varmt vatten
  • ½ dl strösocker
  • 1 dl punch

Garnering

  • 200 g
    Valio Laktosfri kvarg vanilj
    Laktosfri kvarg med fyllig och rund smak av vanilj. God som den är tillsammans med…
    Valio laktosfri kvarg vanilj 7% 200 g
  • 3 msk baileys Irish Cream
  • 1 dl hallonmarmelad
  • 1½ dl hallon, färska

Instruktioner

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna. Sikta ner dem i äggblandningen och rör ner olja, grädde och mandel.
  3. Häll smeten i en löstagbar form klädd med bakplåtspapper (ca 20 cm Ø) eller en smörad och bröad kakform.
  4. Grädda i nedre delen i ugnen i 175°C i ca 45 minuter tills kakan är färdiggräddad. Låt svalna.
  5. Blanda i sockret med det varma vattnet och rör ner likören. Fukta tårtbotten genom att försiktigt hälla vätskan jämnt över hela ytan. Låt den gärna vila och ta smak i flera timmar eller till nästa dag innan servering.
  6. Ta loss tårtbotten från formen.
  7. Spritsa kvarg på tårtan i form av rosor med exempelvis en stjärnformad sprits. Klicka på hallonmarmelad längs kanten av kvargen. Dekorera med färska hallon.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.