Fortsätt till innehållet
Saftiga lussebullar

Saftiga lussebullar

Lussebullar, eller lussekatter, är en klassiker runt julen. Det här receptet ger riktigt saftiga lussebullar som är fulla med smak av saffran. Passar lika bra till adventsfikat som på självaste julafton.

Saftiga lussebullar

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 50 g jäst, färsk
  • 175 g mjölkfritt margarin
  • 1 g saffran
  • 5 dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3%
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1l
  • 2 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 15 dl vetemjöl

Till garnering

  • 1 dl russin
  • 2 msk
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g

Instruktioner

  1. Blötlägg russinen i vatten i ca en timme innan bakningen så att de är fuktiga när du sätter dem i degen. Det gör att russinen inte suger åt sig vätska från degen.
  2. Smält margarinet i en kastrull med saffranet. Tillsätt havredrycken och värm till 37°C.
  3. Smula jästen och i en bunke och häll över vätskan. Rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt sockret och saltet. Arbeta in mjölet lite i taget ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter förhand.
  5. Låt degen jäsa under kökshandduk ca 30- 45 minuter.
  6. Lägg upp degen på en mjölad arbetsbänk. Forma degen till bullar efter önskad form och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  7. Sätt ugnen på 225°C.
  8. Låt bullarna jäsa under en kökshandduk i 45 minuter. Smält margarinet och pensla bullarna. Tryck i ett russin.
  9. Grädda i ca 5-8 minuter till lussekatterna har fin färg.
  10. Tips!Var försiktig med mjölet! Torra lussekatter beror ofta på att vi använder för mycket mjöl, både i degen och vid utbakningen.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.