Förberedelsetid
Aktiv
1 h
Passiv
2 h
Totalt
3 h
Svårighetsgrad
-
Bakentusiast
- Ugn210°C
Recension
5
stjärnor av fem
1 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängder-
5 dl
Valio Laktosfri mjölkdryckI Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
-
1 dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
- 50 g jäst, färsk
- 1 dl vit sirap
- ½ dl strösocker
- 2 paket saffran
- ½ tsk salt
- 1 ägg
-
200 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 15½ dl vetemjöl
Topping
- 1 ägg, uppvispade
Till servering
-
4 dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
- 0 kg florsocker
Dela recept
Instruktioner
- Häll mjölk och grädde i en kastrull och värm till 37°C.
- Smula ner jästen i en skål. Häll över gräddmjölken och rör tills jästen lösts upp.
- Tillsätt sirap, socker, saffran, salt, ägg och rumstempererat smör i kuber.
- Häll i 3/4 av vetemjölet och arbeta med en köksassistent eller en elvisp med degkrokar till en slät deg. Tillsätt resten av mjölet lite i taget till en smidig deg, ca 10-15 minuter på medelhastighet. Spara lite mjöl till utbakning.
- Låt jäsa under en bakduk i ca 1 timme.
- Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut till en ca 1 cm tjock rektangulär platta.
- Dela degen i remsor som är 30 centimeter långa och 2 cm breda. Rulla halva remsan medsols och vänd sedan på remsan och rulla motsols. Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
- Sätt ugnen på 210°C, varmluftsugn.
- Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och tryck i russin. Grädda mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter tills de är gyllene.
- Låt lussekatterna svalna helt på galler under bakduk.
- Vispa grädden till en luftig och spritsbar konsistens och lägg i en spritspåse med stjärntyll.
- Dela lussekatterna på mitten, spritsa grädden, lägg på locket och pudra över lite florsocker
Tips för perfekta lussekatter
- Blötlägg russinen i vatten innan du börjar baka så de är fuktiga när du trycker ner dem i lussekatterna. På så sätt undviker du torra lussekatter.
- Lägg gärna 2 paket saffran i 1 msk vodka dagen innan du ska baka, då kommer du få en himmelsk saffranssmak.
- Var försiktig med mjölet! Anledningen till torra lussekatter kan bero på att vi använder för mycket mjöl i degen och vid utbakning.
Till recepten
Dela recept