Fortsätt till innehållet

Semmelgröt

En lyxig frukostgröt att servera i semmeltider. Det är busenkelt att göra en egen mandelmassa som sen kan användas till dina semlor.


Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Rostad mandelmassa

  • 200 g mandlar
  • 2½ dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten
  • bittermandel
  • äggvita

Kardemummagröt

  • 2 dl havregryn
  • 1½ dl steel cut oats
  • 4 dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1,5 L
  • 1½ krm kardemumma (stött)
  • 1½ krm salt

Mandelmassakräm

Grädde

  • 1 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 krm kardemumma, stött

Till servering

  • 3 dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1,5 L
  • 2 msk roade hackade mandlar
  • 1 krm kardemumma, stött

Instruktioner

Rostad mandelmassa

  1. Rosta mandlarna i ugnen på 175°C i ca 10 min. Låt svalna.
  2. Mixa mandeln i en mixer tills det blir smuligt, tillsätt florsocker och salt. Mixa ihop och tillsätt sen vatten, finriven bittermandel och äggvita. Mixa tills den går ihop till en jämn massa. Tillsätt mer vatten om den blir för hård.

Kardemummagröt

  1. Mät upp alla ingredienser i en kastrull. Koka på medelvärme till önskad konsistens.

Mandelmassakräm

  1. Blanda ut mandelmassa med grädde eller mjölk till en lätt krämig konsistens.

Grädde

  1. Vispa grädden till mjuka toppar och smaksätt med vaniljsocker och kardemumma.

Till servering

  1. Servera gröten med varm eller skummad mjölk, en klick grädde, mandelmassakräm, hackade rostade mandlar och strö över lite stött kardemumma.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.