Fortsätt till innehållet
Silviakaka i långpanna

Silviakaka i långpanna

En uppskattad svensk fikaklassiker som vi gärna bakar i långpanna! Silviakaka har en luftig och saftig botten som toppas med en krämig smörkräm med kokos.

Silviakaka i långpanna

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • ägg
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1½ msk vaniljsocker
  • ¼ tsk salt

Glasyr

  • 300 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 1½ dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • äggulor
  • 1½ dl riven kokos
  • ½ krm salt

Topping

  • 1 dl riven kokos

Instruktioner

Botten

  1. Värm ugnen till 175°C. Klä en långpanna med höga kanter, 30x40 cmØ, med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och socker riktigt ljust och luftigt i en bunke. Rör ner vattnet.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min. Låt kakan svalna helt innan du brer på glasyren.

Glasyr

  1. Smält smör, socker och vaniljsocker i en kastrull på medelvärme.
  2. Tillsätt äggulorna och rör om tills krämen tjocknar lite, ca 85°C.
  3. Ta bort från värmen och rör i kokos. Låt glasyren svalna och stabilisera sig lite så den inte är rinnig. Bred ut glasyren över kakan och toppa mer kokos.
  4. Ställ kakan i kyl så glasyren stelnar, då är det lättare att skära fina bitar.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.